У Німеччині обшукали банки UBS в рамках розслідування про відмивання грошей російським мільярдером Усмановим /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Німеччині обшукали банки UBS в рамках розслідування про відмивання грошей російським мільярдером Усмановим

Getty Images

Німецькі правоохоронці провели обшуки у філіалах швейцарського банку UBS у Франкфурті та Мюнхені в рамках розслідування підозр у відмиванні грошей російським олігархом, пише Reuters із посиланням на представника прокуратури. Ймовірно, йдеться про російського мільярдера Алішера Усманова.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Швейцарський банк UBS підтвердив, що у його філіях проводилися обшуки та повідомив, він співпрацює з владою.
  • Представник прокуратури не назвав банк та відмовився назвати імʼя олігарха, додавши, що стосовно співробітників банку не ведеться розслідування.
  • Видання Der Spiegel, яке першим написало про обшук, повідомило, що справа стосується саме Усманова.
  • Представник Усманова категорично відкинув звинувачення, назвавши їх «необґрунтованими, хибними та наклепницькими». «Підприємець є законослухняним і сумлінним платником податків, який сплатив податки в Росії», – йдеться в повідомленні.
  • Представник прокуратури повідомив, що у вересні щодо цього олігарха також проводили обшуки на моторній яхті на півночі Німеччини.
  • Усманов активно працює у низці секторів бізнесу і перебуває в центрі двох окремих розслідувань його фінансів у Німеччині.

Контекст

Алішер Усманов перебуває під санкціями США, Британії та ЄС. Він шостий у Росії за статками, власник «Металоінвеста» та «МегаФона». Його статки впали з $21,6 млрд до $18,9 млрд після запровадження санкцій. Раніше Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar, її вартість оцінювали у $750 млн.

Навесні Усманов оскаржив рішення ЄС щодо запровадження проти нього жорстких санкцій у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Усманов подав апеляцію до Генерального суду ЄС 29 квітня, в якій просив призупинити дію санкцій, доки судді не ухвалять остаточне рішення. 

21 вересня співробітники Федерального управління кримінальної поліції Німеччини та відділу податкових розслідувань обшукали кілька обʼєктів нерухомості, що належать російському мільярдеру Алішеру Усманову, неподалік від Мюнхена. Метою рейду був пошук доказів у раніше закритих справах проти Усманова за підозрою щодо порушення закону про зовнішню торгівлю, відмивання грошей та ухилення від сплати податків. 

За останні кілька місяців Управління боротьби з тяжкими злочинами та організованою злочинністю зібрало майже 100 звітів про підозри у відмиванні грошей з банків, які, як стверджується, мають відношення до операцій Усманова. Згідно з інформацією Spiegel, у період з 2014 по 2022 рік Усманов ухилявся від податків на доходи та подарунки на загальну суму близько €555 млн. Правоохоронці вважають підприємця платником податків у Німеччині, тому що з 2014 Усманов в основному проживає в Тегернзее. Іноді він також мешкав у розкішному мюнхенському районі Богенхаузен.

Після викриттів, повʼязаних із «Панамськими документами», стало відомо, що підприємець міг приховати значні активи та прибуток від приросту капіталу за допомогою складних офшорних конструкцій та непрозорих холдингів компаній. Наприклад, Усманов вважається співвласником компанії, що зареєстрована на Віргінських островах. У 2014 році частину його власності там придбав інший підприємець, і Усманов відповідно мав би сплатити до німецького бюджету податок у сотні мільйонів євро, але невідомо, чи зробив це. Також Усманов міг приховувати від німецьких податкових органів значні дивіденди від своїх акцій у Росії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні