Категорія
Новини
Дата

У Великій Британії ціни на електроенергію для населення зростуть на 178%

У Великій Британії домогосподарства взимку платитимуть майже втричі більше, щоб обігріти свої будинки, порівнюючи з минулим роком. Різке зростання рахунків торкнеться мільйонів людей, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Британський регулятор у сфері енергетики (Ofgem) з 1 жовтня підвищив граничну ціну за електроенергію до рекордних 3549 фунтів стерлінгів ($4189). Очікується, що в січні ця сума стане ще вищою, оскільки Велика Британія конкурує з іншими країнами за постачання газу.
  • Нові граничні ціни зросли на 178% проти рівня минулої зими та на 80% проти квітня.
  • «Я знаю, що оголошене сьогодні вранці обмеження цін на енергоносії викличе стрес і занепокоєння у багатьох людей. Поки Путін підіймає ціни на енергоносії в помсту за нашу підтримку сміливої ​​боротьби України за свободу, я щосили працюю над розробкою варіантів подальшої підтримки», – сказав канцлер скарбниці Надхім Захаві. 
  • Деякі постачальники енергії закликають до виділення фонду в 100 млрд фунтів ($118 млрд) для допомоги у стабілізації цін та швидких заходів із теплоізоляції більшої кількості будинків, але представник уряду заявив, що жодних важливих політичних рішень не буде ухвалено до призначення 5 вересня нового премʼєр-міністра.

Контекст

Гранична ціна посилює економічний тиск на британців, які платять дедалі більше за всі товари: від їжі до меблів. Інфляція у Великій Британії, за інформацією у Citigroup Inc, у січні може перевищити 18%.

За словами консультантів Auxilione, річні рахунки для звичайного домогосподарства можуть досягти 5405 фунтів стерлінгів (понад $6000) у січні після наступного коригування і до 7263 фунтів стерлінгів (понад $8500) – у квітні.

У липні інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%, а до кінця року має зрости ще, створюючи додатковий тиск на сімейні бюджети й загрожуючи тривалим економічним спадом, пише The Wall Street Journal.

Нещодавно Велика Британія тимчасово зупинила закордонну фінансову допомогу, яка не вважається критичною, через побоювання щодо зростання тиску на державний бюджет. Будь-які платежі на суму понад 1 млн фунтів стерлінгів ($1,2 млн) заборонені, тільки якщо вони не критичні для життя або якщо їх блокування не призведе до додаткових витрат. За словами джерел, нові контракти й діяльність, повʼязані з угодами, які ще не набули чинності, також припиняються.

Велика Британія страждає від особливо сильного сплеску цін частково через рішення у 2016 році вийти з Європейського Союзу, що спричинило зростання витрат для імпортерів, а ослаблення фунта також підняло ціни на товари й послуги, придбані за кордоном, повідомляє WSJ. Brexit також зменшив кількість іноземних працівників у деяких низькооплачуваних галузях, таких як гостинність, підвищивши витрати й ціни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні