Категорія
Новини
Дата

У Польщі десятки стартапів опинилися на межі банкрутства через корупційний скандал із грантами ЄС

Понад 100 польських компаній, у тому числі десятки стартапів, не отримали €175 млн у вигляді грантів ЄС, оскільки установа, яка відповідає за їхню виплату, замішана в корупційному скандалі, пише Sifted.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Антикорупційні органи Польщі розслідують програму, що проводиться Національним центром досліджень і розробок (NCBR) – державним органом, відповідальним за розподіл грантів, що фінансуються ЄС, для дослідницьких проєктів і компаній-початківців у Польщі. Гранти в рамках програми варіюють від 2,7 млн до 122 млн злотих.
  • Розслідування розпочалося з повідомлень польських ЗМІ про те, що гранти надані двом компаніям із сумнівним правом на участь, ймовірно повʼязаним із політиками.
  • Тож виплату всіх програмних грантів призупинено з лютого, ці затримки серйозно вплинули на роботу десятків стартапів у таких галузях, як ШІ, дрони, кібербезпека та передові технології охорони здоровʼя. 
  • Деякі отримувачі гранту тепер планують подати до суду на NCBR. «Затримки свідчать про повну відсутність адміністративної культури та недовіру до підприємців у Польщі», – каже Кшиштоф Брисевич, партнер юридичної фірми BBS Legal, який підтримує звʼязок із багатьма постраждалими засновниками.
  • Ухвалення грантового фінансування, ймовірно, обійдеться багатьом із підприємців набагато дорожче, ніж відмова від нього. Деякі з цих підприємців уже відклали інші проєкти або взяли кредити. Іншим стартапам довелося звернутися по допомогу до своїх інвесторів.
  • Навіть якщо грантові гроші надійдуть найближчим часом, засновникам буде важко витратити все до кінця року. Оскільки гроші надходять із бюджету ЄС на 2014-2020 роки, правила ЄС свідчать, що всі витрати мають бути подані до кінця 2023-го.

Контекст

NCBR заснований у 2007 році, це один із основних інститутів у Польщі з розподілу фінансування ЄС для інновацій та досліджень. У рамках програми «Fast Track – Digital Innovation» компанії отримали гранти на фінансування проєктів у галузі кібербезпеки, цифровізації промисловості та цифрових креативних технологій.

У листопаді 2022-го 117 компаній, у тому числі 99 стартапів або малих підприємств, отримали гранти на загальну суму 801 млн злотих (€117 млн). NCBR почав підписувати контракти з вибраними компаніями на початку року, але вже у лютому ЗМІ повідомили, що дві компанії повʼязані з Республіканською партією, яка має політичний вплив на призначення до NCBR.

Антикорупційне бюро країни наразі розслідує процес надання грантів. Деякі з залучених політиків уже пішли у відставку або переведені до інших відомств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні