Категорія
Новини
Дата

У Росії арештували активи Ахметова за фінансування ЗСУ – «КоммерсантЪ»

Суд у Росії заарештував активи найбагатшого українця, власника групи SCM Ріната Ахметова у справі про фінансування ЗСУ. Про це пише російське видання «КоммерсантЪ». 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Суд наклав арешт на десятки обʼєктів нерухомості в Севастополі та Білгороді, 99,87% та 99% часток компанії «Метінвест Євразія» у статутних капіталах її «дочок» – ТОВ «Білгородметалоснаб» та ТОВ «Пансіонат «Горняк» відповідно. 
  • Також арештовано кілька автомобілів і десятки мільйонів рублів на рахунках організацій, що фігурують у справі, в одному з банків.
  • Оскільки сам Рінат Ахметов та топменеджери його холдингу недоступні для російського слідства, справа щодо них, очевидно, буде розглянута заочно, а активи конфісковані, зазначило видання.
  • Кримінальна справа за фактом фінансування тероризму (ч. 1.1 ст. 205.1 КК РФ) структурами Ахметова розслідується у Росії з вересня 2020 року, повідомило видання. 
  • «За версією слідства, з квітня 2022 року невстановлені особи з-поміж керівників і бенефіціарів компанії SCM Holdings Limited, зареєстрованої на Британських Віргінських островах, фінансували українську армію, а також батальйон «Азов», зокрема й за допомогою коштів, що надходили з Росії», – йдеться в матеріалі.
  • Гроші нібито з розрахункового рахунку московського ТОВ «Метінвест Євразія» переказували до ПУМБ, власником якого є Ахметов. Слідство вважає, що саме за його вказівкою банк спонсорував українську армію, пише видання.

Контекст

Група «Метінвест» розраховує отримати компенсацію за пошкоджені та окуповані активи через міжнародні суди. Підприємства компанії подали заявки до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти РФ, вимагаючи повної компенсації за шкоду, заподіяну її агресією активам і бізнесу «Метінвесту».

Коментуючи це рішення, речник Путіна Пєсков заявив, що Росія вийшла з-під юрисдикції ЄСПЛ і виконувати його рішення не буде.

Загалом повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію найбагатшого українця. Зокрема, «Метінвест» втратив 2/3 оціночної вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд.

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головних підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалось до 40% залізорудної сировини з гірничозбагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть цієї продукції продавали в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. 

У 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні