Ахметов подає позов проти РФ з вимогою компенсації збитків за захоплені активи на Донбасі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ахметов подає позов проти РФ з вимогою компенсації збитків за захоплені активи на Донбасі

Getty Images

Засновник і акціонер групи System Capital Management (SCM) Рінат Ахметов вимагатиме від Росії компенсації всіх збитків, завданих йому внаслідок втручання у діяльність чи експропріації активів та інвестицій в 2014-2017 роках, йдеться у повідомленні пресслужби компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зокрема, йдеться про десятки підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів, нерухомість, у тому числі «Єнакіївський металургійний завод», «ДТЕК Ровенькиантрацит», «ДТЕК Свердловантрацит», навчально-тренувальна база «Кірша» та «Донбас Арена», в будівництво якої інвестовано понад $400 млн.
  • Зазначається, що збитки повязані з втручанням у діяльність чи експропріацією активів так званими ДНР та ЛНР під керівництвом або контролем Росії в 2014-2017 роках.
  • «Я подаю позов на повне відшкодування країною-агресором усіх заподіяних нам з 2014 року збитків на незаконно окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Справедливість має бути відновлена, і агресор має понести як фінансове, так і кримінальне покарання», – повідомив Рінат Ахметов
  • Відшкодовані кошти бізнесмен планує вкласти у «відновлення та будівництво нових підприємств, створення робочих місць і зростання економіки України».

Контекст

У 2018 році вже поданий позов до арбітражного суду в Гаазі щодо енергетичних активів ДТЕК у анексованому Криму, а у 2022 році – до ЄСПЛ з переліком активів, знищених чи захоплених після повномасштабного вторгнення Росії. 

Ахметов подав позов про вжиття термінових заходів, що запобігатимуть подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків і знищенню з боку Росії зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM. При цьому він просить суд надати справі пріоритетного статусу.

За порушення прав власності Ахметов вимагав від РФ відшкодування збитків. Точну суму збитків поки що важко визначити через бойові дії, зазначається у пресрелізі. Передбачається, що Росія має виплатити Ахметову мільярди доларів.

Повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію найбагатшого українця Ріната Ахметова. З початку війни його статки впали на 64%. На початку 2022 року Forbes оцінював їх у $13,7 млрд, а у липні – лише в $4,9 млрд. Станом на липень головний скарб бізнес-імперії «Метінвест» втратив 2/3 оціночної вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд. Також оновлено оцінку ДТЕК – зараз вона становить $580 млн.

Найважливішими з решти активів залишаються приватна та комерційна нерухомість ($650 млн), ПУМБ ($250 млн) і транспортна компанія «Лемтранс» ($225 млн).

Станом на початок 2023 року війна коштувала Ахметову стільки ж, скільки іншим учасникам першої десятки списку Forbes, разом узятим,– $9,3 млрд. На початку лютого Forbes оцінив статки Ахметова в $13,7 млрд, нині – $4,4 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні