Категорія
Новини
Дата

У Росії хочуть націоналізувати активи, які раніше належали холдингу Global Spirits Євгена Черняка – росЗМІ

Російські активи, які раніше належали міжнародному алкогольному холдингу Global Spirits, можуть бути націоналізовані. Про це пишуть «Ведомости» з посиланням на джерела. За даними видання, російський Мінфін готує відповідний проєкт змін і «питання перебуває в опрацюванні». Власник Global Spirits Євген Черняк раніше заявляв, що холдинг не має активів у РФ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними видання, йдеться про девʼять юридичних осіб, які нібито входять до холдингу Global Spirits. Серед них – дистрибʼютор «Стандарт якості» (раніше – ТД «Мегаполіс»), група «Традиції успіху», якій належать заводи «Русский Север» і «Родник К», Феодосійський завод коньяків і вин, Кримський винний будинок та інші.
  • За словами одного зі співрозмовників газети, причина націоналізації повʼязана з тим, що засновника холдингу, українського бізнесмена Євгена Черняка у Росії підозрюють у «фінансуванні тероризму» та оголосили в розшук.
  • Доповнено. Пресслужба Global Spirits назвала публікацію «черговою пропагандистською брехнею від ворожих ЗМІ». 
  • «З 2014 р. Global Spirits не мав і не міг мати жодних активів у Росії, оскільки сама РФ у 2014 році наклала санкції на Global Spirits та заборонила холдингу постачання продукції. Крім того, 24 лютого 2022 р. Холдинг Global Spirits у судовому порядку відкликав ліцензії на розлив брендів своїх у Росії та Білорусі. Маразматичною дією Росії було оголошення в розшук і заочний арешт власника Global Spirits українця Євгена Черняка за допомогу ЗСУ. Незрозуміло, що вони зібралися націоналізувати з огляду на те, що ніякого майна у Global Spirits в Росії немає», – йдеться у коментарі.

Контекст

Наприкінці 2020-го Черняк у коментарі Forbes заявив, що «Global Spirits не веде бізнес у РФ вже понад чотири роки й не володіє жодними активами». А у перші дні повномасштабного вторгнення Global Spirits повідомив, що «відкликав ліцензію на виробництво та дистрибуцію алкогольної продукції на російському та білоруському ринках».  

На початку 2023 року розслідувачі з osint-cпільноти «Мольфар» заявили, що заводи «Русский Север» і «Родник К» продовжують виробляти та продавати у РФ продукцію зі схожими назвами й дизайном на популярні бренди Global Sprirts – «Хорта» (замість «Хортиця») і «Мороша лесная» (замість «Мороша»). У розслідуванні йшлося, що, ймовірно, Черняк через низку офшорів маd контроль над російськими активами, що виробляли продукцію Global Spirits у РФ і після 2014 року, а зміна структури власності після 24 лютого 2022-го, коли кінцевим бенефіціаром більшості російських компаній став Олександр Беспалов, мала фіктивний характер (у розслідуванні не наведені докази фіктивності – Forbes). 

У липні цього року слідчий комітет РФ завів справу проти Global Spirits і оголосив у розшук Черняка. Його звинуватили у тому, що він у змові з іншими співробітниками холдингу у лютому–квітні 2022-го перерахував українським військовим 500 млн руб. «для здійснення терористичної діяльності на території Російської Федерації». Потім, у червні 2023 року – поставив військовим «товари для ведення бойових дій» на 90 млн руб. 

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні