Категорія
Новини
Дата

Євгена Черняка в Росії внесли до списку терористів та екстремістів

Росфінмоніторинг вніс засновника холдингу Global Spirits, українського бізнесмена Євгена Черняка до списку терористів та екстремістів, свідчать дані на сайті відомства.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Раніше Слідчий комітет РФ завів проти Черняка справи про спонсорування тероризму за переказ грошей українській армії (ч. 1.1 ст. 205.1 КК, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до 15 років або довічно). 
  • Бізнесмена оголосили у розшук. Слідство вважає, що Черняк та «інші особи» вступили в змову і направили ЗСУ та іншим українським підрозділам 500 млн руб. (близько $5,5 млн).
  • Крім того, слідство заявляє, що Черняк поставив до України товари військового призначення вартістю 90 млн руб. (близько $1 млн).

Контекст

У 2021 році відвантаження брендів Global Spirits у Росії зросли на 45% – до 7,1 млн дал рік до року, і динаміка стала найвищою серед пʼяти найбільших постачальників горілки в країні. За даними видання, «Хортиця» у 2021-му була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце займала «Мороша» з 4,4%, третє – «Біленька» з 4%.

Global Spirits раніше заявляв, що після лютого 2022 року холдинг відкликав ліцензію на виробництво алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. 

У травні 2022-го російські ЗМІ повідомили, що алкогольні заводи, які випускали горілку «Хортиця», «Мороша», «Первак» із портфеля холдингу Global Spirits, змінили власника в РФ.

Використання брендів холдингу на території Росії компанія вважає неправомірним і оскаржувала це в суді Кіпру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні