Категорія
Новини
Дата

Євгена Черняка в Росії внесли до списку терористів та екстремістів

1 хв читання

Росфінмоніторинг вніс засновника холдингу Global Spirits, українського бізнесмена Євгена Черняка до списку терористів та екстремістів, свідчать дані на сайті відомства.

Ключові факти

  • Раніше Слідчий комітет РФ завів проти Черняка справи про спонсорування тероризму за переказ грошей українській армії (ч. 1.1 ст. 205.1 КК, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до 15 років або довічно). 
  • Бізнесмена оголосили у розшук. Слідство вважає, що Черняк та «інші особи» вступили в змову і направили ЗСУ та іншим українським підрозділам 500 млн руб. (близько $5,5 млн).
  • Крім того, слідство заявляє, що Черняк поставив до України товари військового призначення вартістю 90 млн руб. (близько $1 млн).

Контекст

У 2021 році відвантаження брендів Global Spirits у Росії зросли на 45% – до 7,1 млн дал рік до року, і динаміка стала найвищою серед пʼяти найбільших постачальників горілки в країні. За даними видання, «Хортиця» у 2021-му була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце займала «Мороша» з 4,4%, третє – «Біленька» з 4%.

Global Spirits раніше заявляв, що після лютого 2022 року холдинг відкликав ліцензію на виробництво алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. 

У травні 2022-го російські ЗМІ повідомили, що алкогольні заводи, які випускали горілку «Хортиця», «Мороша», «Первак» із портфеля холдингу Global Spirits, змінили власника в РФ.

Використання брендів холдингу на території Росії компанія вважає неправомірним і оскаржувала це в суді Кіпру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні