Категорія
Новини
Дата

Профіцит російського бюджету збільшився у понад чотири рази завдяки доходам від «Газпрому»

Профіцит бюджету Росії збільшився у листопаді у понад чотири рази, незважаючи на фінансові втрати, спричинені війною в Україні, і зафіксував ще один місяць покращення, в основному завдяки дивідендам та податку на непередбачувані витрати, сплаченим «Газпромом», пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Профіцит бюджету досяг 557 млрд рублів ($9 млрд) за перші 11 місяців року, повідомило Міністерство фінансів РФ порівняно зі 128,4 млрд рублів, заявленими за січень–жовтень. Навантаження на державні фінанси зростає, оскільки уряд підтримує економіку під час економічного спаду та виділяє більше коштів на потреби збройних сил після вторгнення в Україну.
  • Міністерство фінансів, яке прогнозувало річний дефіцит бюджету в розмірі 0,9% від валового внутрішнього продукту, тепер очікує, що дефіцит досягне 2%, оскільки доходи падають, а витрати на військові потреби зростають.
  • Водночас прибутки від нафти та газу зростають, уже перевищивши річний план за 11 місяців.
  • Кремль вдарив по «Газпрому» одноразовим підвищенням податків, щоб компенсувати падіння доходів цього року, оскільки компанія виграла від зростання цін, навіть незважаючи на те що обсяги експорту впали в розпал війни. 
  • «Додаткові доходи від «Газпрому» – причина стрибка профіциту федерального бюджету. По-перше, останніми місяцями «Газпром» платить майже половину податкових надходжень від нафти та газу. По-друге, в листопаді компанія виплатила уряду близько 0,6 трлн рублів дивідендів», – каже економіст Олександр Ісаков.
  • Досі уряду РФ вдавалося покривати свої потреби у фінансуванні без особливих проблем, використовуючи свій фонд добробуту та збільшуючи запозичення на внутрішньому ринку, де місцеві інвестори побачили, що їхні альтернативи звузилися через санкції.

Контекст

У жовтні інфляція в Росії, як очікують експерти, досягла найнижчого рівня від початку вторгнення в Україну, хоча ризики зростають після часткової мобілізації, оголошеної Кремлем. Тож Bloomberg Economics прогнозує зростання цін на 13,4% до грудня, що стане одним із найвищих за 20 років показників на кінець року.

Центральний банк Росії зафіксував минулого місяця дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск купівель валюти на місцевій біржі.

Російська економіка страждає від нестачі робочої сили через оголошену Путіним мобілізацію, цілі галузі опинилися в складному становищі.

Обмеження цін «Великої сімки» на експорт російської нафти недостатньо низьке, щоб позбавити Кремль значної частини доходів наступного року. Економісти кажуть, що навіть якщо це призведе до падіння видобутку сирої нафти, президент РФ Володимир Путін все ще має достатньо грошей для продовження війни, принаймні зараз.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні