Категорія
Новини
Дата

У Росії очікують збільшення дефіциту бюджету у 2023 році через обмеження цін на нафту від G7

Дефіцит бюджету Росії може перевищити заплановані 2% ВВП у 2023 році, оскільки обмеження нафтових цін від «Великої сімки» знижує експортні доходи Росії, заявив російський міністр фінансів Антон Силуанов, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Минулого тижня Росія заявила, що обмеження цін на її сиру нафту та нафтопродукти може призвести до скорочення видобутку нафти на 5-7% на початку наступного року. «Чи можливий більший дефіцит бюджету? Можливий, якщо доходи нижчі за заплановані. Які ризики наступного року? Цінові ризики та обмеження», – сказав Силуанов журналістам.
  • Він додав, що скорочення обсягу експорту енергоносіїв можливе, оскільки деякі країни уникають Росії, а Москва прагне освоювати нові ринки, і цей процес визначатиме прибутковість російського експорту. «Стеля цін суттєва тією мірою, що в ті країни, які встановили стелю, постачання не буде, – сказав міністр. – Це означає, що будуть інші країни. Так, витрати на логістику збільшаться. В результаті можуть змінитись знижки».
  • За словами Силуанова, якщо обсяги скоротяться, Росія має два джерела додаткового фінансування: Фонд національного добробуту (ФНБ), який акумулює державні резерви, і кредити.
  • Наразі Росія розраховує використати трохи більше 2 трлн рублів ($29,24 млрд) з ФНБ у 2022 році, оскільки загальні витрати перевищують 30 трлн рублів, що перевищує початковий річний план. Витрати ФНБ у грудні можуть становити 1,5 трлн рублів. Станом на 1 грудня ліквідні активи у ФНБ становили 7,6 трлн рублів, або 5,7% ВВП Росії.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Російські морські перевезення сирої нафти різко скоротилися на 1,86 млн барелів, або ж на 54% на день, у перший повний тиждень дії санкцій «Великої сімки», спрямованих проти доходів Москви від продажу нафти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні