Категорія
Новини
Дата

У Саудівській Аравії пройдуть переговори щодо України без участі РФ. На зустріч у наступні вихідні запрошено понад 20 країн

1 хв читання

Уряд Саудівської Аравії запросив на переговори радників із національної безпеки та політичних радників лідерів України, її ключових союзників та членів G20, пише Bloomberg із посиланням на джерела. До участі в заході було запрошено понад два десятки держав, включаючи Туреччину, Японію, Велику Британію, країни Південної Африки та Європейського Союзу, Росію не запросили.

Ключові факти

  • Саудівська Аравія прагне активізувати зусилля України та її союзників, щоб заручитися підтримкою так званого глобального Півдня, провівши переговори в Джідді на наступних вихідних.
  • Найбільші економіки, що розвиваються, досі залишалися в основному нейтральними щодо вторгнення Росії, а США і ЄС намагалися переконати ці країни не допомагати президенту Володимиру Путіну і його військовій машині.
  • Очікується, що на нинішній зустрічі, яка відбудеться слідом за аналогічною в Копенгагені в червні, буде обговорено формулу миру Володимира Зеленського та зусилля президента України щодо проведення глобального саміту за пропозиціями наприкінці цього року. 
  • Остаточний список учасників зустрічі ще не затверджено та може бути змінений. 
  • Ключові союзники Києва намагаються заручитись широкою підтримкою пропозиції Зеленського напередодні саміту. Взаємодія з глобальним Півднем була ключовою метою саміту «Великої сімки», що відбувся в Японії в травні, де Зеленський також зустрівся з премʼєр-міністром Індії Нарендрою Моді.
  • Очільник адміністрації Зеленського Андрій Єрмак заявив у неділю, 30 липня, що Україна обговорює свій план із понад 50 країнами та очікує на проведення установчого глобального саміту на рівні лідерів держав до кінця року.
  • У Кремлі вже повідомили, що Росія стежитиме за запланованою зустріччю в Саудівській Аравії. Речник Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що наразі передумов для мирного врегулювання немає.

Контекст

Саудівська Аравія підтримує міцні звʼязки з Росією з моменту вторгнення тієї в Україну та вважає Москву важливим союзником у врівноваженні світового ринку нафти. Дві країни разом очолюють союз виробників ОПЕК+.

Водночас за спадкоємного принца Мохаммеда бін Салмана королівство все більше намагається позиціонувати себе як дипломатичний центр і заявляє, що хоче бути посередником між Україною та Росією.

У травні країна приймала Зеленського на арабському саміті, також у Джідді. Раніше цього ж року міністр закордонних справ Ер-Ріяда відвідав Київ, де пообіцяв гуманітарну допомогу Україні у розмірі $400 млн. Саудівська Аравія також допомагала в обміні полоненими між двома країнами минулого року.

Нещодавно стало відомо, що Саудівська Аравія і Туреччина прагнуть укласти угоду з репатріації українських дітей, які вивезені до Росії та утримуються в дитячих будинках або усиновлені російськими сімʼями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні