Категорія
Новини
Дата

У Саудівській Аравії пройдуть переговори щодо України без участі РФ. На зустріч у наступні вихідні запрошено понад 20 країн

Уряд Саудівської Аравії запросив на переговори радників із національної безпеки та політичних радників лідерів України, її ключових союзників та членів G20, пише Bloomberg із посиланням на джерела. До участі в заході було запрошено понад два десятки держав, включаючи Туреччину, Японію, Велику Британію, країни Південної Африки та Європейського Союзу, Росію не запросили.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Саудівська Аравія прагне активізувати зусилля України та її союзників, щоб заручитися підтримкою так званого глобального Півдня, провівши переговори в Джідді на наступних вихідних.
  • Найбільші економіки, що розвиваються, досі залишалися в основному нейтральними щодо вторгнення Росії, а США і ЄС намагалися переконати ці країни не допомагати президенту Володимиру Путіну і його військовій машині.
  • Очікується, що на нинішній зустрічі, яка відбудеться слідом за аналогічною в Копенгагені в червні, буде обговорено формулу миру Володимира Зеленського та зусилля президента України щодо проведення глобального саміту за пропозиціями наприкінці цього року. 
  • Остаточний список учасників зустрічі ще не затверджено та може бути змінений. 
  • Ключові союзники Києва намагаються заручитись широкою підтримкою пропозиції Зеленського напередодні саміту. Взаємодія з глобальним Півднем була ключовою метою саміту «Великої сімки», що відбувся в Японії в травні, де Зеленський також зустрівся з премʼєр-міністром Індії Нарендрою Моді.
  • Очільник адміністрації Зеленського Андрій Єрмак заявив у неділю, 30 липня, що Україна обговорює свій план із понад 50 країнами та очікує на проведення установчого глобального саміту на рівні лідерів держав до кінця року.
  • У Кремлі вже повідомили, що Росія стежитиме за запланованою зустріччю в Саудівській Аравії. Речник Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що наразі передумов для мирного врегулювання немає.

Контекст

Саудівська Аравія підтримує міцні звʼязки з Росією з моменту вторгнення тієї в Україну та вважає Москву важливим союзником у врівноваженні світового ринку нафти. Дві країни разом очолюють союз виробників ОПЕК+.

Водночас за спадкоємного принца Мохаммеда бін Салмана королівство все більше намагається позиціонувати себе як дипломатичний центр і заявляє, що хоче бути посередником між Україною та Росією.

У травні країна приймала Зеленського на арабському саміті, також у Джідді. Раніше цього ж року міністр закордонних справ Ер-Ріяда відвідав Київ, де пообіцяв гуманітарну допомогу Україні у розмірі $400 млн. Саудівська Аравія також допомагала в обміні полоненими між двома країнами минулого року.

Нещодавно стало відомо, що Саудівська Аравія і Туреччина прагнуть укласти угоду з репатріації українських дітей, які вивезені до Росії та утримуються в дитячих будинках або усиновлені російськими сімʼями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні