Категорія
Новини
Дата

У суді Лондона завершились слухання справи ПриватБанку проти Коломойського і Боголюбова. Рішення очікується в середині 2024 року

У Високому суді Лондона завершились слухання справи за позовом державного ПриватБанку проти колишніх акціонерів – бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Банк вимагає компенсувати збитки за виведені активи, які оцінює у $1,951 млрд. З відсотками сума перевищила $4,2 млрд, повідомляє телеканал «Прямий».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Адвокати фінустанови заявили, що кошти з банку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов виводили через кредити пов’язаним компаніям. За їх словами, це була «шахрайська схема рециркуляції позик», коли одними кредитами гасили інші та приховували збитки. 
  • Коломойський і Боголюбов привласнили трохи більше ніж $1,9 млрд, використовуючи рециркуляцію кредитів, заявив захист банку, надавши докази, які мають довести причетність Коломойського і Боголюбова до тих суб’єктів, через які відбувалась «шахрайська схема з кредитами». 
  • Ці кошти були виведені через шість офшорних компаній – три англійських і три з Британських Віргінських островів. Вони також є відповідачами у справі. З відсотками збитки ПриватБанку вже оцінюють у $4,2 млрд. 
  • Водночас адвокати Коломойського і Боголюбова заявили, що за українським законодавством спливли терміни давності. Також захист стверджував, що відповідно до правил Європейського суду з прав людини Україна порушила права Коломойського. Самі бізнесмени раніше відмовились свідчити у суді без пояснень причини такого рішення. 
  • На слуханнях також були присутні свідки з України. Зокрема, це чинні та колишні члени правління НБУ. Також суд заслуховував експертів з українського та кіпрського права, а також оцінки активів і судової бухгалтерії. 
  • Тепер, після завершення слухань, суддя вивчатиме свідчення сторін. Рішення Високого суду Лондона очікується в середині 2024 року. 

Контекст 

Суд у Лондоні розглядає частину із загальних звинувачень на адресу колишніх акціонерів ПриватБанку. Так, за оцінкою компанії Kroll, шахрайські дії упродовж десяти років до націоналізації призвели до збитків щонайменшу на $5,5 млрд.

Подібні судові справи мають відбутися ще у США, Ізраїлі та на Кіпрі. З урахуванням позовів ПриватБанку в цих країнах загальна сума претензій до колишніх власників у закордонних юрисдикціях – понад $10 млрд.

Вже за результатом розгляду у Високому суді Лондона ПриватБанк домігся всесвітнього арешту активів Коломойського та Боголюбова. Обидва колишні акціонери заперечують усі звинувачення.  

У 2016 році держава витратила на докапіталізацію націоналізованого ПриватБанку $5,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні