Справа ПриватБанку. Коломойський відмовився давати свідчення на суді в Лондоні /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Справа ПриватБанку. Коломойський відмовився давати свідчення на суді в Лондоні

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Бізнесмен та колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський не підтримуватиме свою лінію захисту проти позову ПриватБанку під час перехресного допиту на майбутньому судовому слуханні по суті у Високому суді, який розпочнеться 12 червня в Лондоні, йдеться у повідомленні фінустанови.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що цю інформацію було підтверджено на слуханні у Високому суді Лондона 23 травня. 
  • Слухання ж по суті стосуватиметься багатомільярдного позову ПриватБанку щодо шахрайства та незаконного привласнення коштів, серед інших, проти Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. 
  • Також було підтверджено, що жоден із свідків Коломойського також не готовий давати усні свідчення під час слухання по суті. Таким чином, на суді не буде свідків, які б давали фактичні свідчення на користь Коломойського та Боголюбова.
  • «Відповідачі та їхні свідки не пояснили причин відмови від дачі свідчень. Однак це чітко вказує на те, що пани Коломойський та Боголюбов не мають адекватної відповіді на заяви ПриватБанку щодо їхніх шахрайських дій», – стверджують у ПриватБанку.

Контекст

У 2016 році держава витратила на докапіталізацію націоналізованого ПриватБанку $5,5 млрд. Суму збитків підтвердили детективи агенції Kroll, які проводили forensic audit банку після його націоналізації.

У грудні 2017-го вже державний ПриватБанк звернувся до Високого суду Лондона з позовом про повернення виведених активів колишніми власниками Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим і пов’язаними з ними британськими компаніями на суму понад $2,5 млрд та домігся всесвітнього арешту їхніх активів.

У грудні 2018 року суд визнав позов невідповідним його юрисдикції, проте банк оскаржив це рішення в Апеляційному суді Англії та Уельсу у жовтні 2019-го. Припис суду про всесвітній арешт активів лишився чинним до винесення судового рішення по суті, а сума збитків з урахуванням нарахованих процентів зросла до $3 млрд.

З урахуванням позовів банку проти колишніх власників до судів США, Ізраїлю та Кіпру загальна сума претензій до колишніх власників у закордонних юрисдикціях – понад $10 млрд.

Нещодавно Високий суд Лондона розширив можливості для всесвітнього арешту активів колишніх акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Про це свідчить рішення суду у справі BL-2017-000665, повідомила пресслужба банку у коментарі ЕП.

Колишній акціонер ПриватБанку Геннадій Боголюбов обрав не надавати свідчення в судовому слуханні по суті щодо позову банку проти його ексвласників, що має розпочатися у червні 2023 року. Цю інформацію підтвердив адвокат Боголюбова у суді в Лондоні 29 березня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні