Категорія
Новини
Дата

UBS оголосив про завершення поглинання колишнього конкурента Credit Suisse

1 хв читання

UBS Group завершила угоду з придбання колишнього конкурента Credit Suisse, здійснивши найбільше злиття в банківській сфері після фінансової кризи 2008 року, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Швейцарський банк оголосив про закриття угоди у відкритому листі, який опубліковано в місцевих і міжнародних газетах у понеділок, 12 червня. 
  • Процес поглинання продовжувався більше двох місяців. Минулого тижня UBS завершив переговори з урядом Швейцарії щодо гарантій на 9 млрд швейцарських франків ($10 млрд) від потенційних втрат активів Credit Suisse. 
  • Ця угода забезпечує UBS несподіваний прибуток у десятки мільярдів доларів і починає період складної інтеграції, який, ймовірно, призведе до скорочення тисяч робочих місць, зазначає агентство.
  • Перед головним виконавчим директором UBS Серджіо Ермотті тепер стоїть завдання об’єднати два банки, що дуже схожі, і вирішити, від яких видів діяльності відмовитися. 

Контекст

UBS був змушений поспіхом купити конкурента Credit Suisse у межах угоди, якої він не прагнув. Глобальна банківська криза погіршила становище Credit Suisse і спонукала владу вжити негайних заходів.

Другий за величиною банк Швейцарії, який веде свою історію з 1856-го, за останні кілька років постраждав від низки скандалів, зміни керівництва та юридичних проблем. 14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, у якому йдеться про те, що банк виявив «значні недоліки» у контролі за фінансовою звітністю.

19 березня стало відомо про поглинання Credit Suisse банком UBS. Загальна вартість операції становила 3 млрд франків ($3,23 млрд).

Як заявляли раніше в UBS, після закриття угоди акції Credit Suisse та американські депозитарні акції (ADS) будуть виключені з лістингу SIX Swiss Exchange та Нью-Йоркської фондової біржі. В межах поглинання всіх акцій акціонери Credit Suisse отримають одну акцію UBS за кожні 22,48 акцій, якими вони володіли.

Найбільша банківська угода з часів світової фінансової кризи приведе до створення групи, яка контролює активи у розмірі $5 трлн, що надасть UBS лідируючі позиції на ключових ринках.

В оновленому банку працюватиме 120 000 осіб в усьому світі, хоча він уже оголосив, що скорочуватиме робочі місця, щоб зменшити витрати.

У травні UBS повідомив, що очікує на фінансовий удар у розмірі близько $17 млрд від поглинання Credit Suisse.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні