Категорія
Новини
Дата

Участь РФ в «зерновій угоді» вирішальна для страховиків. Україна чекає відповіді за кілька днів

Швидке відновлення участі Росії в «зерновій угоді» має вирішальне значення для страховиків. Україна чекає на відповідь Москви протягом кількох днів, сказав в інтервʼю Financial Times заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Переговори щодо повернення РФ до виконання умов «зернової угоди» тривають. «Відповідь очікуємо максимум протягом кількох днів», – сказав Васьков.
  • За його словами, 15 суден із зерном вийшли з українських портів з понеділка, попри те, що Росія «призупинила участь» в ініціативі.
  • Васьков наголосив, що швидке повернення Москви до угоди має вирішальне значення для вирішення проблем безпеки страховиків, які попереджали, що без цього вони не зможуть запропонувати покриття ризиків для суден, що перевозять зерно зоною бойових дій.
  • Поставки, що відправляються цього тижня, залишаються застрахованими, оскільки страхові котирування дійсні протягом семи днів. Але повернення Росії до цієї ініціативи є «необхідним для ринку», наголосив Васьков.
  • Також він зазначив, що відправлення вантажів цього тижня проходили значно ефективніше, а інспекції суден представниками України, ООН та Туреччини були проведені «вчетверо швидше» без участі Росії, сказав Васьков. 

Контекст

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

ООН та Туреччина наголосили на необхідності продовження «Зернової ініціативи» та погодили рух суден гуманітарним коридором. 

За даними Мінінфраструктури, за два дні після заяви Росії про призупинення участі у «зерновій угоді» гуманітарним коридором в обидва напрямки пройшли 17 суден, із них два – до українських портів під завантаження. 

1 листопада президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і російський диктатор Путін обговорили телефоном «зернову угоду», повідомила канцелярія турецького президента. Ердоган висловив упевненість, що рішення щодо постачання зерна буде знайдено «за допомогою конструктивного підходу». 

У Кремлі згодом повідомили, що Путін заявив Ердогану, що повернення Росії в «зернову угоду» можливе лише після розслідування удару по Севастополю та гарантій безпеки від Києва.

Напередодні повідомлялося, що представники України, Туреччини та ООН не плануватимуть на 2 листопада будь-який рух суден гуманітарним коридором

Водночас міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що суховантажі під турецьким прапором продовжать вивозити продовольство з України.

Рух суден із українською сільгосппродукцією через гуманітарний коридор відновиться 3 листопада, повідомив міністр інфраструктури України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні