Категорія
Новини
Дата

Угорщина виступила проти дев’ятого пакету санкцій ЄС проти Росії – FT

2 хв читання

На вчорашній зустрічі послів ЄС Угорщина, яка у вівторок уже наклала вето на пакет допомоги Україні на суму €18 млрд, виступила проти нового пакету санкцій проти Росії та пропозиції подвоїти фонд ЄС для надання зброї Україні та іншим країнам, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Нещодавно Брюссель повідомив Угорщині, що фінансування для неї у розмірі €5,8 млрд для відновлення після пандемії та інші кошти ЄС не надійде найближчим часом. У відповідь країна використовує найпотужнішу зброю, яку має: накладення вето на будь-яке рішення ЄС, що вимагає одностайності всіх 27 держав-членів.
  • Деякі дипломати вже висловили стурбованість тим, що Угорщина «візьме в заручники» всі майбутні рішення ЄС, які вимагають одностайності, а не лише €18 млрд для України та угоду про корпоративний податок ОЕСР, яку Будапешт заблокував у червні.
  • «Нам слід очікувати радикальних кроків, ми маємо бути готовими», – сказав один із високопоставлених дипломатів ЄС.
  • Крім девʼятого санкційного пакету, ще одне рішення, на яке Будапешт може накласти вето – розширення безмитної Шенгенської зони на Хорватію, а можливо, і на Румунію та Болгарію.
  • Час тисне й на угорську сторону. Якщо ЄС не схвалить плани видатків на фінансування відновлення до кінця грудня, доступ до 70% передбачених для неї раніше мільярдів буде закрито.
  • Водночас дипломати очікують, що Орбан помʼякшить позицію перед самітом лідерів ЄС наступного тижня.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія представила програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету у розмірі до €1,5 млрд на місяць, що в загальному становить до €18 млрд. 

Міністр фінансів Угорщини Міхай Варга від імені країни висловився проти ухвалення Європейською радою рішення про виділення Україні у 2023 році €18 млрд макрофінансової допомоги. Тож ЄС шукатиме рішення, яке підтримали б усі держави-члени.

Згодом премʼєр-міністр Віктор Орбан заперечив блокування Угорщиною допомоги ЄС Україні на €18 млрд. За його словами, Будапешт готовий надати фінансову допомогу Україні «на двосторонній основі».

Європейська комісія запропонувала країнам ЄС запровадити девʼятий пакет санкцій проти Росії за розвʼязану війну в Україні. Про це заявила 7 грудня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Нові заходи мають передбачати заборону на транзакції з трьома російськими банками, розширення списку підсанкційних фізосіб і компаній та обмеження експорту. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні