Угорщина запропонувала розділити €50 млрд допомоги ЄС для України – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Угорщина запропонувала розділити €50 млрд допомоги ЄС для України – Bloomberg

1 хв читання

Getty Images

Угорщина заявила державам-членам ЄС минулого тижня, що на цьому етапі Україні буде достатньо €25 млрд підтримки, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Уряд країни вважає, що ЄС має оцінити внесок у середині періоду виплати 2024-2027 років, після чого можна буде надати ще €25 млрд залежно від потреб України.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами джерела, знайомого з перебігом обговорень, одночасно з зусиллями, спрямованими на те, щоб змусити Орбана помʼякшитися, ЄС може розблокувати майже €13 млрд фінансування для Угорщини цього року. 
  • Фонд для України є частиною перегляду довгострокового бюджету ЄС, який також включає додаткове фінансування на міграцію та передові технології на загальну суму €66 млрд. 
  • Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, сподівалася на досягнення угоди до кінця року. Але розбіжності у позиціях щодо загального вигляду бюджету ЄС, які можуть підірвати одностайність, необхідну для його прийняття, ускладнюють зусилля щодо ухвалення своєчасного рішення.
  • Оскільки розбіжності ще не вирішені, лідери ЄС, можливо, не намагатимуться проводити ретельну дискусію, коли зустрінуться пізніше цього місяця, а можуть надати лише політичні рекомендації для переговорів.
  • Держави-члени також мають доопрацювати невирішені аспекти українського пакету, включаючи роль національних урядів у нагляді, гнучкість спецфонду чи те, як поділити гранти, гарантії та кредити, додали джерела. Угорщина є однією з країн, що закликають посилити роль держав-членів у ході реалізації механізму.

Контекст

Важливість дебатів про фінансування ЄС зросла після того, як у неділю, в останню хвилину, угода США про запобігання зупиненню роботи уряду виключила $6 млрд допомоги Києву. Президент США Джо Байден закликав законодавців-республіканців підтримати фонди, додавши, що вони «за жодних обставин не можуть допустити припинення підтримки Америкою України».

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив журналістам у понеділок у Києві, що впевнений, що США переглянуть своє рішення, та наголосив, що блок продовжуватиме допомагати Україні.

3 жовтня Європейський парламент проголосував за перегляд бюджету блоку на 2021–2027 роки. Зміни передбачають, зокрема, створення спеціального фонду у €50 млрд для підтримки України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд