Категорія
Новини
Дата

Україна домовляється з турецькою Karpowership про плавучі електростанції: підписано меморандум

1 хв читання

Державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» підписав меморандум із турецькою компанією Karpowership у сфері електропостачання та використання плавучих електростанцій для подолання енергодефіциту, повідомляє ЕКУ.

Ключові факти

  • Компанії планують розробити проєкт щодо фінансування та запуску 500 МВт електричної потужності від енергокораблів. Згідно із повідомленням, потужності може бути достатньо для забезпечення електроенергією 1 млн сімей в Україні.
  • У рамках співпраці розглядаються, зокрема, варіанти розташування плавучих ТЕС біля берегів Молдови та Румунії, приєднання до їхніх електромереж та передачі струму до енергосистеми України через міждержавні лінії електропередачі. 
  • Для оцінки зазначеної можливості планується залучити уряди Молдови та Румунії.
  • «Поки війна триває, будівництво нових енергоблоків для відновлення втрачених або пошкоджених генерувальних потужностей є неможливим і нам потрібно шукати інноваційні рішення для подолання поточної кризи. Технологія Karpowership дозволяє відносно швидко розгортати нові генерувальні потужності з метою цільового спрямування до української мережі», – зазначив генеральний директор ЕКУ Віталій Бутенко.

Контекст

Наприкінці листопада стало відомо, що Karpowership веде переговори з керівництвом Одеської області та НЕК «Укренерго». Йшлося про розміщення трьох плавучих ТЕС поблизу Одеси загальною потужністю 300 МВт.

У Karpowership зазначили, що намагаються визначити параметри, повʼязані з безпекою персоналу і активів. Президентка Karpowership Trade Group Зейнеп Харезі тоді заявила, що угода може потребувати підтримки ООН. «Імовірно, нам знадобиться зелене світло від ООН, щоб реалізувати проєкт за прикладом «зернової угоди», – сказала вона.

Як з’ясував Forbes, німецька Siemens Energy у листопаді цього року також звернулася до уряду України зі своєю пропозицією. Siemens пропонує для розміщення своїх електростанцій акваторії біля Одеси, Миколаєва, Ізмаїла. Піднятися вище Дніпром не вийде – заважають російські військові та мости. Siemens пропонує Україні електростанції потужністю 150–300 MВт. Осадка барж – від 5 м.

Україна не має необхідної інфраструктури, щоб швидко підключити до мережі плавучі електростанції, зазначив Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. «Доведеться будувати з нуля», – каже він. 

Крім того, це навряд чи розвʼяже проблему з дефіцитом електроенергії в країні. «Передати кудись великий обсяг електроенергії все одно не зможемо, оскільки через ракетні обстріли ми обмежені найближчими двома-трьома підстанціями», – зазначає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні