Категорія
Новини
Дата

Україна може отримати із фонду НАТО понад $3 млрд, які призначалися Афганістану – Politico

Країни НАТО розглядають можливість використання коштів із грошового банку, який передбачався для підтримки афганських сил безпеки, для надання підтримки Україні найближчими тижнями, пише Politico із посиланням на пʼятьох західних офіційних осіб. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Гроші, відомі як Цільовий фонд Афганської національної армії, використовувалися для оснащення та навчання військ. Київ звернувся до країн НАТО з проханням розглянути питання про перерозподіл частини з $3,4 млрд на підтримку зусиль у боротьбі з Росією, заявили два західні чиновники. 
  • Прагнення перерозподілу афганських коштів в основному не викликає розбіжностей всередині Альянсу, але виникає напруга щодо того, який обсяг фінансування надати Україні, особливо у звʼязку з тим, що висока інфляція і зростання цін на енергоносії в Європі викликають побоювання щодо рецесії.
  • Представники НАТО обговорювали можливість використання афганських коштів для України більше місяця, зокрема під час зустрічі у Брюсселі у жовтні, за словами одного із західних чиновників. 
  • Фонд був заморожений, і Альянс працював над створенням механізму для передачі грошей назад окремим країнам або їх переміщення в інше місце, але кожна країна-донор сама вирішує, як використовувати гроші. Деякі країни НАТО розглядають можливість використання частини чи всіх цих коштів для України.
  • Після вторгнення Росії в Україну країни НАТО окремо виділили десятки мільярдів доларів на підтримку України як зброєю, так і гуманітарною допомогою. Сполучені Штати лідирували, надавши військову допомогу на суму $19,7 млрд із початку війни. 
  • Прессекретар НАТО Даніеле Ріджіо заявив, що процес повернення грошей із рахунку країнам-донорам уже розпочався, але безпосередньо не відповів на питання щодо використання афганських коштів Альянсом для підтримки України.

Контекст

На початку війни президент Володимир Зеленський просив у НАТО 1% зброї, для того щоб перемогти Росію. За вісім місяців західні союзники створили платформу «Рамштайн» і передали Україні десятки пакетів військової допомоги. Деякі з країн віддали майже 20% власних запасів (і це не США), а інші не поспішають передавати зброю.

У жовтні генсек НАТО заявив, що Україна потребує більшої кількості різних типів систем для захисту свого неба. Він закликав держави НАТО надати Україні системи ППО для захисту міст від ракетних обстрілів Росії.

Союзники по НАТО збільшать допомогу Україні через російські атаки на її енергетичну інфраструктуру, пише Reuters. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент РФ «Путін використовує зиму як зброю». Альянс розглядає збільшення допомоги Україні, зокрема, йдеться про системи ППО та боєприпаси. Також пропонується збільшити постачання Україні пального, медикаментів, теплого екіпірування для військових та іншої нелетальної допомоги.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні