Генсек НАТО Столтенберг закликав країни Альянсу збільшити допомогу Україні /пресслужба НАТО
Категорія
Новини
Дата

«Путін використовує зиму як зброю». Генсек НАТО закликав країни Альянсу збільшити допомогу Україні

Єнс Столтенберг Фото пресслужба НАТО

Союзники по НАТО збільшать допомогу Україні через російські атаки на її енергетичну інфраструктуру, пише Reuters. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент РФ «Путін використовує зиму як зброю».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Міністри закордонних справ країн – членів НАТО під час переговорів у Бухаресті шукають шляхи для підтримки української армії і допомоги в убезпечені цивільного населення в умовах постійних відключень світла та опалення, зазначає агентство.
  • Альянс розглядає збільшення допомоги Україні, зокрема, йдеться про системи ППО та боєприпаси. Також вони пропонують збільшити постачання Україні пального, медикаментів, теплого екіпірування для військових та іншої нелетальної допомоги.
  • «Всі ви бачили супутникові знімки, на яких Європа світиться, а в Україні – темрява […] Путін намагається використати зиму як зброю», – заявив генсек НАТО і додав, що на полі бою російські війська зазнають поразки.
  • З тим, що Україні потрібна не лише військова допомога, згодні й інші учасники саміту. «Це буде жахлива зима для України, тому ми працюємо над посиленням нашої підтримки, щоб вона була стійкою», – сказав Reutes високопоставлений європейський дипломат.
  • «Найближчі місяці стануть великим випробуванням для всіх нас. Для України це екзистенційне питання, для нас моральне. Ми повинні продовжувати допомагати Україні стільки, скільки потрібно», – наголосив голова МЗС Словаччини Растислав Качер.

Контекст

На початку війни президент Володимир Зеленський просив у НАТО 1% зброї, для того щоб перемогти Росію. За вісім місяців західні союзники створили платформу «Рамштайн», і передали Україні десятки пакетів військової допомоги. Деякі з країн віддали майже 20% власних запасів (і це не США), а інші не поспішають передавати зброю.

У жовтна генсек НАТО заявив, що Україна потребує більшої кількості різних типів систем для захисту свого неба. Він закликав держави НАТО надати Україні системи ППО для захисту міст від ракетних обстрілів Росії.

США зіштовхнулися зі скороченням запасів деяких озброєнь та боєприпасів, які вони пообіцяли Україні у рамках військової допомоги, повідомив у середині листопада телеканал CNN. За словами джерел телеканалу, швидко налагодити у США виробництво озброєнь та боєприпасів, запаси яких скоротилися, поки що не виходить, так само як і запросити їх у союзників у Європі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні