На початку вторгнення в Україну російські війська вбили сотні мирних жителів – звіт ООН /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

На початку вторгнення в Україну російські війська вбили сотні мирних жителів – звіт ООН

Getty Images

Щонайменше 441 мирного жителя було вбито російськими військами в перші дні вторгнення до України, повідомило Управління ООН з прав людини, задокументувавши вбивства в десятках міст у трьох регіонах, пише Reuters.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Фактична кількість жертв у Київській, Чернігівській та Сумській областях, ймовірно, була набагато більшою, йдеться у звіті Управління Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ) про початок вторгнення з 24 лютого до початку квітня, коли російські війська пішли із цих районів.
  • «Дії, що розглядаються, були вчинені російськими збройними силами, які контролюють ці райони, і призвели до загибелі 441 мирного жителя (341 чоловік, 72 жінки, 20 хлопчиків і 8 дівчаток)», – йдеться в повідомленні.
  • Через Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні управління зібрало докази зі 102 міст та сіл.
  • Загалом за війну до 4 грудня УВКПЛ нарахувало 6702 загиблих серед цивільного населення.
  • У звіті йдеться, що багато тіл, задокументованих у новому звіті, мали ознаки того, що жертви могли бути вбиті навмисно. Станом на кінець жовтня УВКПЛ намагалося підтвердити ще 198 імовірних вбивств цивільних осіб у трьох регіонах у той період. У документі зазначено, що на деякі райони припало найбільше вбивств, наприклад, на місто Буча в Київській області: там задокументували вбивства 73 мирних жителів, у процесі підтвердження ще 105 випадків.
  • Умисне вбивство цивільних осіб вважається грубим порушенням Женевських конвенцій та воєнним злочином відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС).

Контекст

24 лютого 2022 року, коли перші ракети Росії вдарили по українських містах, почався міжнародний збройний конфлікт. Від початку конфлікту автоматично починають застосовуватись всі чотири Женевські конвенції 1949 року та Перший протокол до Женевських конвенцій. 

19 травня Європарламент підтримав створення Спеціального міжнародного трибуналу з розслідування воєнних злочинів Росії та її союзників проти України. Створення органу також підтримали в ПАРЄ. Трибунал має на меті притягнути до відповідальності президента РФ Володимира Путіна та його найближче оточення.  

Спеціальний міжнародний трибунал, що розглядатиме злочини, скоєні російським військовим та політичним керівництвом в Україні, запрацює цього року. Про це в інтервʼю Forbes сказав заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов. Міжнародний трибунал базуватиметься у Європі. Спочатку планували, що офіс буде у Києві. Наразі невідома кількість країн, які увійдуть до трибуналу. Європейський парламент своїм рішенням уже визнав необхідність створення Спеціального міжнародного трибуналу та закликав надати технічну й фінансову підтримку для цього. 

Команда експертів, уповноважена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів у країні, скоєних після вторгнення Росії майже сім місяців тому. Експерти повідомили, що невстановлена ​​кількість російських солдатів скоїла злочини сексуального чи гендерного насильства, жертвам від 4 до 82 років. Зокрема, дітей ґвалтували, катували та незаконно увʼязнювали.

Слідчі Національної поліції розпочали 43 057 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями ЗС РФ та їхніми пособниками від початку повномасштабного вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні