Категорія
Новини
Дата

Україна наклала арешт на шість російських суден, які вивозили крадене зерно

Шевченківський районний суд Києва заочно наклав арешт на шість російських суден, що використовуються Росією для перевезення викраденого українського зерна. Йдеться про кораблі «Амур-2501», «Александр Грин», «М. Андреев», «Федор», «Св. Константин» та «Капитан Корчин», повідомляє Офіс генерального прокурора.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Арешт накладено в рамках кримінального провадження за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію.
  • Зазначається, що вказані судна під прапором РФ здійснюють систематичні незаконні заходи до закритого Севастопольського морського торговельного порту, переправляючи українське зерно до третіх країн. 
  • «Таким чином, півострів Крим використовується РФ як плацдарм для незаконного перевезення зерна, викраденого з тимчасово окупованих територій України», – кажуть в Офісі генпрокурора.
  • З липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованого півострова та закрила його гавані для міжнародного судноплавства. 
  • Правоохоронні органи кваліфікують заходження суден під іноземним прапором до морських портів Криму як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, а отже, тягнуть за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.
  • Раніше в рамках цього провадження вже було накладено арешти на інші судна-порушники, а також повідомили про підозру двом капітанам російських суден.

Контекст

Російська влада вкрала на окупованих територіях від 400 000 до 500 000 т зерна, вивізши більшу його частину спочатку до Криму. За поточними цінами 500 000 т – близько $200 млн.

На початку квітня призначений Кремлем «очільник» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про «стабільні поставки» на півострів продукції з території Херсонської області. У травні стало відомо, що російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 000 т зерна й намагалося продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію. 

Українська військова розвідка в середині травня повідомляла, що найбільш імовірний пункт призначення російських суховантажів, які вивозять українське зерно, – Сирія, «звідти воно може бути переправлене контрабандою в інші країни Близького Сходу». Росія вже відправила до Сирії приблизно 100 000 т пшениці, вкраденої в Україні після повномасштабного вторгнення.

У червні американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких африканські, що Росія шукає покупців на крадене українське зерно, і що російські кораблі заповнені саме зерном з України.

Російська Федерація завозить в Туреччину крадене українське зерно, переоформлюючи його у своїх портах на «російське». Про це в інтервʼю «Укрінформу» повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар. Українська сторона документує кожен факт вивезення краденого зерна і працює над формуванням доказової бази, щоб було юридичне обґрунтування незаконності дій РФ та підстави для припинення руху цих суден, сказав посол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні