Україна націоналізувала заводи російського мільярдера Дерипаски на 10 млрд грн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна націоналізувала заводи російського мільярдера Дерипаски на 10 млрд грн

Getty Images

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції щодо передачі у державну власність України підприємств, які належали російському мільярдеру Олегу Дерипасці, повідомляє Служби безпеки України.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення суду стосується Миколаївського глиноземного заводу, а також надровидобувних компаній «Глухівський кар’єр кварцитів», «Хустський кар’єр» та «Жежелівський кар’єр».
  • Згідно із повідомленням, вартість переданого Україні майна становить понад 10 млрд грн.
  • Правоохоронці встановили, що Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва РФ, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України.
  • «Таким чином російський олігарх намагався приховати своє відношення до українських активів. Втім, співробітники СБУ і ДБР викрили схему та ініціювали передачу 100% російського майна в дохід України», – сказано у повідомленні. 

Контекст

Олег Дерипаска, який перебуває під санкціями Заходу й України – один із кількох російських мільярдерів, які закликали російську владу зупинити війну в Україні.

У березні Дерипаска заявляв, що економічні наслідки санкцій для РФ будуть непорівнянні з наслідками дефолту в 1998 році. А у квітні – що на побудову успішної економіки в Росії може піти 10 років. У червні Дерипаска заявив, що «знищити Україну» було б «колосальною помилкою», а передумов зміни режиму в Росії, за його словами, немає.

У вересні 2022 року Мінʼюст США звинуватив Дерипаску в порушенні санкційного режиму, що є кримінальним злочином. За матеріалами звинувачення, олігарх користувався майном на території США, а його подруга двічі приїжджала до США для народження його дітей. Дерипаска оцінював втрати від введених проти нього санкцій у $7,5 млрд. Він заперечує звинувачення на свою адресу та оскаржив у суді внесення його до санкційного списку.

Дерипаска – один із найбагатших людей Росії. Російський Forbes оцінює його статки в $1,7 млрд.

30 вересня РНБО ухвалила нові санкції проти значної кількості росіян. «До санкційних списків, які опрацьовувалися «довгий час», увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора, зокрема олігархи, чиновники, депутати Державної думи, промислові компанії», – заявив за кілька годин після засідання секретар РНБО Олексій Данілов. За даними співрозмовників Forbes у правоохоронних органах, у списку був і Олег Дерипаска, з яким повʼязують Миколаївський глиноземний завод.

Наприкінці січня Офіс генерального прокурора арештував 32 млн грн найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію, повідомляє пресслужба. Кошти були на депозитному рахунку Держмитслужби. Зазначається, що було арештовано майно «підсанкційного російського олігарха», йшлося про Дерипаску. Загальна вартість арештованих активів перевищувала 1 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні