«Перша війна з відкритим вихідним кодом». Як злочини РФ в Україні документують за допомогою смартфонів – WSJ
Категорія
Новини
Дата

«Перша війна з відкритим вихідним кодом». Як злочини РФ в Україні документують за допомогою смартфонів – WSJ

Смартфони роблять війну в Україні найдокладніше задокументованою в історії, змінюючи форму конфлікту та трансформуючи світове уявлення про нього, пише The Wall Street Journal. Записи з телефонів дають змогу слідчим створювати великі візуальні архіви конфлікту, які зрештою можуть сприяти розплаті за воєнні злочини.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Смартфони дозволяють звичайним людям надавати військовим інформацію про цілі, стираючи різницю між цивільними особами та комбатантами. Мобільні телефони використовуються громадськістю для збору коштів на обмундирування, безпілотники чи іншу військову техніку, а також українськими військовими для наведення дронів і бомбових цілей. 
  • Цифрова документація, яку надають смартфони, вже приголомшує. Некомерційна організація Mnemonic, що базується в Берліні та займається документуванням порушень прав людини в Україні, заявила, що менш ніж за рік вона зібрала 2,8 млн цифрових записів. 
  • Файли щодо України, які зберігаються у Mnemonic, уже містять багаторічні цифрові кадри. Слідчі з організації вивчають ці записи за допомогою штучного інтелекту та машинного навчання, інструментів, які, як вони очікують, розвиватимуться далі, щоб допомогти розслідуванням у майбутньому, сказав слідчий-мнемонік Брайан Перлман. Кожному файлу надається унікальний ідентифікатор, що гарантує, що він не може бути згодом змінений. Його колега Євген Бондаренко сказав, що одним аспектом, який відрізняє український конфлікт від конфлікту в Сирії, є те, що в ньому беруть участь лише дві сторони. Це полегшує розподіл відповідальності за злочин.
  • Ще одна організація, яка задокументувала конфлікт на основі відеозаписів зі смартфонів та інших матеріалів, – Bellingcat. Від початку війни Bellingcat почала консультувати українську та міжнародну прокуратури з питань обробки та архівування матеріалів в Інтернеті, щоб вони відповідали стандартам, необхідним для їхнього використання в суді. «Ми розробили процес, спеціально призначений для юридичної відповідальності з використанням доказів із відкритих джерел, – сказав засновник Bellingcat Еліот Хіґґінс. – Це перша війна з відкритим вихідним кодом».

Контекст

Команда експертів, уповноважена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів у країні, скоєних після вторгнення Росії майже сім місяців тому. Експерти повідомили, що невстановлена ​​кількість російських солдатів скоїла злочини сексуального чи гендерного насильства, жертвам від 4 до 82 років. Зокрема, дітей ґвалтували, катували та незаконно увʼязнювали.

Станом на 11 листопада слідчі Національної поліції розпочали 43 057 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями ЗС РФ та їхніми поплічниками від початку повномасштабного вторгнення.

Управління ООН із прав людини повідомило у грудні, що щонайменше 441 мирного жителя вбито російськими військами в перші дні вторгнення до України та задокументовано вбивства в десятках міст у трьох регіонах. Загалом за війну до 4 грудня УВКПЛ нарахувало 6702 загиблих серед цивільного населення.

17 січня в Давосі під час Всесвітнього економічного форуму голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що Україна працює над створенням спеціального трибуналу для притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини. 19 січня Європейський парламент проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення Спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні