Категорія
Новини
Дата

Україна очікує отримати €3 млрд макрофінансової допомоги від ЄС до кінця року, а також €12 млрд у наступному – Шмигаль

Україна розраховує отримати €3 млрд макрофінансової допомоги від Європейського Союзу, що залишилися, до кінця року. Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «Ми розблокували отримання макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі €8 млрд. Сьогодні Єврокомісія оголосила про виділення €5 млрд. Ще €3 млрд очікуємо до кінця цього року», – сказав премʼєр.
  • Шмигаль заявив, що вже розпочато переговори щодо нової програми макрофінансової допомоги на 2023 рік.
  • За його словами, Україні буде потрібна підтримка від ЄС у розмірі €12 млрд на наступний рік.
  • В уряді наголошують, що разом з іншою допомогою від союзників та міжнародних фінансових організацій це дозволить покрити запланований дефіцит бюджету й забезпечить стабільність економіки.

Контекст

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі €500 млн надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня. Ще €5 млрд Україна очікує отримати до кінця вересня.

Український уряд розраховує отримати нову програму макрофінансової допомоги від ЄС, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні. За його словами, дефіцит бюджету у 2023 році може зменшитися, але допомога союзників залишиться вкрай важливим джерелом фінансування цього дефіциту. «Тому нам важливо домовитися про нову програму макрофіну з ЄС на наступний рік», – додав Шмигаль.

5 вересня ЄС підписав з Україною нову програму бюджетної підтримки на суму €500 млн.

7 вересня Європейська комісія запропонувала виділити €5 млрд макрофінансової допомоги Україні. Про це в середу повідомила у Twitter президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн. Цей кредит доповнює €10 млрд, які ЄС уже надав Україні у вигляді фінансової, гуманітарної та військової допомоги, зазначила вона.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні