Категорія
Новини
Дата

США можуть виділити $44,9 млрд допомоги Україні й союзникам по НАТО. Це більше, ніж просив Байден

У Конгресі США оприлюднили законопроєкт про державне фінансування на 2023 рік, загальна сума якого складає $1,7 трлн проти близько $1,5 трлн минулого року, пише Reuters. Документ передбачає майже $45 млрд Україні й союзникам по НАТО.

Ключові факти

  • У документ включено $44,9 млрд на екстрену допомогу Україні та союзникам по НАТО. Це більше, ніж просила адміністрація Джо Байдена. Раніше йшлося про $37,7 млрд як фінансової, так і оборонної підтримки.
  • Лідери Сенату та Палати представників планують ухвалити законопроєкт і надіслати його президентові Байдену до кінця тижня, щоб не допустити перерви в діяльності уряду. 
  • Учасники переговорів працювали протягом вихідних, щоб внести останні правки у законопроєкт, який ще може бути змінений Палатою представників або Сенатом, зазначає агентство.
  • Якщо законопроєкт заблокують, то це призведе до часткового припинення роботи уряду вже з наступної суботи, і, можливо, спровокує тривале протистояння після того, як республіканці здобудуть контроль над Палатою представників із 3 січня.

Контекст

Наприкінці вересня Конгрес США затвердив як термінове фінансування $12,3 млрд допомоги Україні в межах тимчасового бюджету.

У листопаді Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити $37,7 млрд на допомогу Україні як термінову допомогу у зв’язку із вичерпуванням уже схвалених витрат у межах тимчасового бюджету.

Понад три чверті з $40 млрд, схвалених Конгресом на початку 2022 року для України, вже виплачені або заплановані, зазначалося в листі директорки адміністративно-бюджетного управління Білого дому Шаланди Янг до спікерки Палати представників Ненсі Пелосі.

Допомога Україні, про яку раніше просила Адміністрація Байдена, охоплювала:

– $21,7 млрд на військову, розвідувальну та іншу оборонну підтримку;

– $14,5 млрд на гуманітарну допомогу та підтримку функціонування українського уряду;

– $900 млн на охорону здоровʼя та підтримку українців, які живуть у США;

– $626 млн на підтримку ядерної безпеки України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні