Категорія
Новини
Дата

Європарламент підтримав створення фонду для України на €50 млрд

Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію на підтримку змін до багаторічного бюджету ЄС на 2021–2027 роки, пише «Укрінформ». Зміни передбачають створення фонду підтримки України та її відновлення впродовж наступних чотирьох років.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За резолюцію проголосували 536 депутатів, проти – 40, утрималися 39.
  • Європарламент ухвалив це рішення з урахуванням попередньої резолюції від 3 жовтня 2023 року, яка підтримала пропозиції Єврокомісії щодо перегляду багаторічного бюджету ЄС на 2021–2027 роки.
  • Євродепутати наголосили, що блок продовжуватиме підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним, та надасть країні допомогу на її європейському шляху.
  • «У цьому зв’язку Європарламент та Рада ЄС ухвалили резолюцію для відповіді Європейського Союзу на (необхідність) підтримки макрофінансової стабільності України, її відбудови й модернізації та для підтримки зусиль України у реформах на шляху входження до ЄС (Український фонд)», – йдеться у спільній декларації.
  • Зазначається, що Український фонд має бути гнучким інструментом для надання необхідної та адекватної підтримки Україні до 2027 року. Ця підтримка надаватиметься у формі кредитів, безповоротної допомоги (грантів) та надання бюджетних гарантій.

Контекст

У червні 2023 року стало відомо, що Брюссель працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро, оскільки прагне поставити свою підтримку на більш стабільну та передбачувану основу. Фінансовий пакет буде повʼязаний із вимогами щодо реформ, а також із контролем для забезпечення того, щоб гроші були витрачені належним чином.

20 червня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄК пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки. За її словами, Європейський Союз планує покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року. При цьому до 2027 року бюджетний дефіцит України становитиме близько €60 млрд, а потреби швидкого відновлення – майже €50 млрд, додала вона.

3 жовтня Європейський парламент проголосував за перегляд бюджету блоку на 2021–2027 роки, зміни передбачають, зокрема, створення спеціального фонду у €50 млрд для підтримки України.

1 лютого лідери країн-членів ЄС одноголосно підтримали виділення пакету допомоги Україні у розмірі €50 млрд. Очікувалось, що фінальний регламент буде ухвалено Європарламентом під час пленарної сесії 26-29 лютого, а перший платіж обсягом €4,5 млрд надійде Україні вже у березні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні