Урсула фон дер Ляєн /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

ЄС розпочне виплати Україні за програмою на €50 млрд з березня – голова Єврокомісії

Урсула фон дер Ляєн Фото Офіс Президента України

Україна розпочне отримувати виплати у межах нового фінансового інструменту Ukraine Facility на €50 млрд з березня цього року. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 6 лютого на своїй сторінці у соцмережі Х.

Ключові факти

  • Політична домовленість, укладена вчора ввечері щодо Ukraine Facility на €50 млрд, є важливим кроком вперед, наголосила фон дер Ляєн.
  • «Європа вірна своєму слову. Ми продовжимо надавати таке необхідне фінансування і забезпечуватимемо передбачуваність нашому відважному партнеру та претенденту на членство. Плануємо розпочати виплати в березні», – йдеться у дописі голови Єврокомісії.

Контекст

1 лютого Рада Європи затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

Тепер програму підтримали усі 27 лідерів держав-членів ЄС. Український уряд очікує отримати від ЄС цьогоріч €18 млрд, з них €4,5 млрд – до кінця першого кварталу. Це найбільше іноземне джерело фінансування держбюджету України на найближчі роки. Кошти надходитимуть раз на квартал, але за умови, що уряд виконуватиме дії, прописані у «Плані України». Цей документ до кінця лютого має затвердити Європарламент. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні