Україна отримала другий транш макрофіну ЄС на €1,5 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна отримала другий транш макрофіну ЄС на €1,5 млрд

Getty Images

Європейський союз переказав Україні другий транш у розмірі €1,5 млрд в межах програми макрофінансової допомоги на €18 млрд, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що у вівторок, 21 березня, Україна отримала другий транш макрофінансової допомоги.
  • «Я вдячний Європейській комісії та Валдісу Домбровскісу (віцепрезидент ЄК) за незмінну підтримку у збереженні фінансової стабільності», – написав Марченко.
  • У повідомленні Мінфіну сказано, що кошти надаються на безпрецедентно пільгових умовах для України й будуть спрямовані на фінансування найбільш нагальних видатків держбюджету. 
  • Від початку 2023 року загальний обсяг прямої бюджетної допомоги від ЄС сягає €4,5 млрд.
  • Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила виплату Україні €1,5 млрд. 
  • «Наша підтримка допомагає Україні функціонувати, захищаючись. Вона також твердо ставить Україну на її шлях до ЄС, підтримуючи реформи – наприклад, ефективне управління та фінансову стабільність. Разом ми пишемо європейське майбутнє України», – написала вона.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія презентувала програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд. 

14 грудня Європейський парламент ухвалив у другому читанні рішення без додаткового голосування або обговорення щодо виділення Україні надзвичайної макрофінансової допомоги у 2023 році в обсязі €18 млрд.

Єврокомісія 17 січня виплатила Україні перший транш у розмірі €3 млрд з макрофінансової допомоги на €18 млрд. Наступні виплати по €1,5 млрд за раз ЄС має здійснювати щомісяця, починаючи з березня.

Ці кошти дадуть змогу Україні продовжувати виплачувати зарплати, пенсії, підтримувати функціонування основних громадських закладів, зокрема лікарень, шкіл і житла для переселенців, зазначили в ЄК. Також макрофін ЄС має допомогти Україні відновити інфраструктуру та підтримувати макроекономічну стабільність.

З початку повномасштабної війни Європейський союз надав Україні €11,7 млрд макрофінансової допомоги.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні