Категорія
Новини
Дата

Україна отримала нову велику партію Starlink від Польщі. Ймовірно, йдеться про понад 13 000 терміналів

Польща надала Україні чергову партію Starlink, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Це вже третя партія терміналів, яку Україна отримує від сусідньої держави. За оцінкою Forbes, наразі йдеться про поставку понад 13 000 пристроїв.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Україна отримала чергову партію Starlink. І вже сьогодні вони відправляться в Пункти незламності, а також для підтримки медичної й енергетичної сфери», — написав Шмигаль.
  • Голова уряду подякував народу та керівництву Польщі за швидку допомогу в кризовий час.
  • «Це вже третя партія Starlink, яку Україна отримує від Польщі. І перша частина великої партії, яку ми чекаємо до кінця січня», – додав він.
  • За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, разом з попередніми партіями – це близько 20 000 терміналів. 
  • Попередні польські поставки Starlink — близько 5000 та 1570 терміналів, повідомляв Федоров Forbes. Таким чином, у грудні польські партнери, ймовірно, передали українцям понад 13 000 «тарілок».

Контекст

Точну кількість наданих Україні Starlink підрахувати складно. Станом на кінець жовтня лише за сприяння Мінцифри в країну завезли понад 20 000 терміналів. Близько 75% профінансували міжнародні партнери: уряд Польщі, міністри цифрової трансформації ЄС, агенція USAID. Вони сплачували за самі термінали і платять за послуги звʼязку щомісячно, раніше повідомив Федоров в інтервʼю Forbes. Також поставки йшли окремо через Міноборони, та від приватних осіб та організацій, у тому числі SpaceX Ілона Маска.

За оцінкою самого Маска, на 17 жовтня до України відправили 25 300 пристроїв. З того часу повідомлялося по кілька нових партій. Термінали із партнерських поставок використовуються на фронті, а також для забезпечення критичної інфраструктури у прифронтових та деокупованих містах.

Окремо під час блекаутів зріс попит на Starlink і від приватних осіб — українці почали скуповувати термінали супутникового інтернету, щоб мати доступ до мережі навіть без електрики. Щоб вдовольнити ажіотажний попит уряд скасував мита та ПДВ на ввезення Starlink, а також генераторів та інших товарів для енергонезалежності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні