Категорія
Новини
Дата

Україна отримала нову велику партію Starlink від Польщі. Ймовірно, йдеться про понад 13 000 терміналів

1 хв читання

Польща надала Україні чергову партію Starlink, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Це вже третя партія терміналів, яку Україна отримує від сусідньої держави. За оцінкою Forbes, наразі йдеться про поставку понад 13 000 пристроїв.

Ключові факти

  • «Україна отримала чергову партію Starlink. І вже сьогодні вони відправляться в Пункти незламності, а також для підтримки медичної й енергетичної сфери», — написав Шмигаль.
  • Голова уряду подякував народу та керівництву Польщі за швидку допомогу в кризовий час.
  • «Це вже третя партія Starlink, яку Україна отримує від Польщі. І перша частина великої партії, яку ми чекаємо до кінця січня», – додав він.
  • За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, разом з попередніми партіями – це близько 20 000 терміналів. 
  • Попередні польські поставки Starlink — близько 5000 та 1570 терміналів, повідомляв Федоров Forbes. Таким чином, у грудні польські партнери, ймовірно, передали українцям понад 13 000 «тарілок».

Контекст

Точну кількість наданих Україні Starlink підрахувати складно. Станом на кінець жовтня лише за сприяння Мінцифри в країну завезли понад 20 000 терміналів. Близько 75% профінансували міжнародні партнери: уряд Польщі, міністри цифрової трансформації ЄС, агенція USAID. Вони сплачували за самі термінали і платять за послуги звʼязку щомісячно, раніше повідомив Федоров в інтервʼю Forbes. Також поставки йшли окремо через Міноборони, та від приватних осіб та організацій, у тому числі SpaceX Ілона Маска.

За оцінкою самого Маска, на 17 жовтня до України відправили 25 300 пристроїв. З того часу повідомлялося по кілька нових партій. Термінали із партнерських поставок використовуються на фронті, а також для забезпечення критичної інфраструктури у прифронтових та деокупованих містах.

Окремо під час блекаутів зріс попит на Starlink і від приватних осіб — українці почали скуповувати термінали супутникового інтернету, щоб мати доступ до мережі навіть без електрики. Щоб вдовольнити ажіотажний попит уряд скасував мита та ПДВ на ввезення Starlink, а також генераторів та інших товарів для енергонезалежності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні