Категорія
Новини
Дата

Україна повернула під свій контроль «вишки Бойка» в Чорному морі – ГУР

Підрозділи Головного управління розвідки повернули під контроль України бурові платформи «Петро Годованець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» і СПБУ «Сиваш», повідомила пресслужба ГУР. Бурові газо- та нафтовидобувні платформи, так звані «вишки Бойка», розташовані біля берегів Криму в Чорному морі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням розвідки, під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС «Нева», що може відстежувати рух суден у Чорному морі.
  • Під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах і російським винищувачем Су-30. Зазначається, що російський літак отримав ураження та змушений був відступити.

Контекст

Росія окупувала бурові платформи 2015 року, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях.

Зокрема, як вертолітні майданчики і для розміщення засобів РЛС, повідомило ГУР.

Днями стало відомо, що у 2022 році американський мільярдер Ілон Маск відключив українським військовим супутниковий звʼязок Starlink у районі Криму, завадивши їм атакувати підводними дронами російський флот. Про це писав CNN з посиланням на уривок з нової біографії Маска авторства Волтера Айзексона. Згодом Маск підтвердив, що вирішив не допомагати ЗСУ в атаці на російський військовий флот в окупованому Криму в 2022 році. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні