Категорія
Новини
Дата

Україна працює над відкриттям авіаційного простору. Зроблено перші формальні кроки — Кубраков

Україна проводить консультації з регуляторами США та ЄС з безпеки щодо відкриття авіаційного простору, заявив на Форумі «Україна. Рік 2024» Олександр Кубраков, віцепремʼєр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Проходять консультації з регуляторами США та ЄС з безпеки. Саме в ці тижні ми подаємо офіційні заяви, оцінку ризиків», — пояснив ситуацію щодо ідеї відкрити авіаційний простір Олександр Кубраков.
  • Це складний процес, але перші формальні кроки Україна робить вже зараз, відмітив він. «Існує надвисока складність питання гарантування безпеки у цьому випадку», — пояснив він.
  • Терміни називати точно ніхто не буде, сказав Кубраков. «Важливо щоб регулятори США та ЄС підтвердили наш алгоритм дій», – додав міністр.

Контекст

Україна закрила свій повітряний простір для цивільних літаків 24 лютого 2022 року, у день початку великої війни. 

Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) у своєму прогнозі до 2029 року передбачає, що обмеження на польоти в повітряному просторі України, РФ, Білорусі та Молдови збережуться. У документі уточнюється, що йдеться про повернення до звичних маршрутів літаків.

Серед ключових чинників того, як російське вторгнення в Україну впливає на цивільну авіацію, Євроконтроль називає загальне погіршення економічної ситуації, зокрема зниження прогнозів зростання ВВП через розриви ланцюгів постачання енергоносіїв, високу інфляцію і падіння загального рівня довіри.

Євроконтроль наголошує, що авіагалузь все ще відновлюється після пандемії коронавірусу, але ключовими чинниками, які гальмують цей процес, є російське вторгнення в Україну, обмеження внутрішніх рейсів з екологічних міркувань, брак персоналу в аеропортах і пов’язані з цим страйки.

У липні 2022-го голова Закарпатської облради Володимир Чубірко повідомив про плани відновити регулярні рейси в аеропорту Ужгорода, але грошей на поліпшення інфраструктури летовища не виділили, повідомила ОВА Закарпаття в листопаді 2023-го виданню Varosh.  

У вересні 2022-го про відновлення польотів заговорив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. 

У квітні 2023 року міністр транспорту Франції Клеман Бон в інтерв’ю ЄП сказав, що Україна «наполегливо працює» над відкриттям свого авіапростору для цивільних літаків.

1 грудня голова Офісу президента Андрій Єрмак під час зустрічі з послами 83 іноземних країн на території Борисполя, який не відправляє літаки з 24 лютого 2022-го, заявив, що незабаром летовище знову відправлятиме й прийматиме повітряні судна. Чи дійсно українські аеропорти можуть запрацювати вже в найближчі місяці – у матеріалі Forbes.

18 січня заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма повідомив, що Україна докладає значних зусиль для відновлення авіасполучення з Києва та Львова. За його словами, команда вивчає досвід Ізраїлю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні