Категорія
Новини
Дата

Україна приєднається до консультацій щодо припинення транзиту нафти «Лукойл» у разі рішення Єврокомісії – МЗС

1 хв читання

Україна готова приєднатися до консультацій у ЄС через призупинення транзиту нафти російської компанії «Лукойл», якщо Єврокомісія таке рішення ухвалить, повідомив речник Міністерства закордонних справ Георгій Тихий, пише «Інтерфакс-Україна».

Україна посилила санкції проти «Лукойла», і це вдарило по Угорщині та Словаччині, які отримали винятки з енергетичних санкцій ЄС проти Росії.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • «Справді, положення відповідного рішення РНБО стосується тільки комерційної діяльності приватного акціонерного товариства «Лукойл» на території України. Можу додати, що ми підтверджуємо готовність долучитися до консультацій… якщо Єврокомісія таке рішення ухвалить», – сказав він на брифінгу.
  • Речник додав, що докладнішу інформацію з цього питання має Міненерго України.
  • Тихий зазначив, що Україна перебуває «в постійному контакті зі словацькою стороною – і на рівні премʼєра, і на інших рівнях міністерств і відомств, і вивчаємо пропозиції, які надходять».
  • «Скажу, що процес триває. Україна підтримує дуже тісний звʼязок із Єврокомісією щодо цієї теми для того, щоб вирішувати всі питання, які виникають, у скоординованому ключі, у ключі саме спільної позиції – Євросоюзу, Єврокомісії», – зазначив він.
  • Речник МЗС наголосив, що Україна цінує співпрацю з ЄС, Угорщиною, Словаччиною та іншими державами-членами блоку щодо протидії російській агресії, зокрема у сфері запровадження санкцій проти держави-агресора.

Контекст

Минулого тижня Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від «Лукойл», ключового постачальника, після того, як Україна ввела заборону для компанії на транзит через свою територію.

Угорщина та Словаччина звернулися до Єврокомісії з проханням розпочати консультації щодо торговельної угоди з Україною. Своєю чергою Брюссель загальмував розгляд цього питання. Єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив, що ЄС знадобиться більше часу для збору доказів і оцінки правової ситуації. 

Російська нафта становить 35-40% сировини на єдиному словацькому НПЗ. Продукція, виготовлена ​​з цієї нафти, також експортується до України та Чехії, а звідти до багатьох країн Центральної Європи.

Постачання «Лукойл», що проходять через Україну, становлять близько 25-30% імпорту нафти до Угорщини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд