Категорія
Новини
Дата

Україна розраховує змінити договори, щоб біженці платили податки тільки до українського бюджету – Гетманцев

Найближчим часом уряд очікує на пропозиції від Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) про швидкий механізм, щоб встигнути до кінця 2022 року вирішити питання зміни договорів про уникнення подвійного оподаткування з іншими країнами. Тоді українські біженці після 180 днів перебування в іншій країні, але з доходами з України, продовжать сплачувати податки до українського бюджету. Про це Forbes розповів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За умовами договорів з іншими країнами про уникнення подвійного оподаткування, податкові нерезиденти мають сплачувати податки у країні перебування тільки з доходів з походженням з країни перебування. Тобто біженець у Польщі, що працює віддалено на українську компанію, сплачує податки із зарплати до бюджету України.
  • У разі перебування в іншій країні понад 180 днів біженець стає податковим резидентом цієї країни, і виникає ризик подвійного оподаткування. Щоб його уникнути, потрібні зміни до двосторонніх договорів з іншими країнами.
  • Звичайна процедура переукладання договорів про уникнення подвійного оподаткування триватиме 3–5 років. Тому уряд очікує пропозиції від ОЕСР про швидкий механізм, можливо, приєднання всіх до одного договору. ОЄСР обіцяє надати такий механізм найближчим часом.
  • Українська влада розраховує вирішити питання до кінця 2022 року, щоб українські біженці з доходами з України, як раніше, сплачували податки з українських доходів до бюджету України.
  • Біженців у РФ це не стосується, адже зараз через санкції та обмеження Національного банку отримання заробітної плати з України для тих, хто перебуває в державі-агресорі, неможливе.

Контекст

Україну з початку повномасштабного вторгнення покинули 5,8 млн біженців, свідчать дані ООН на 13 липня. Більшість із них перебувають у країнах Євросоюзу: Польщі (1,2 млн), Німеччині (893 000), Чехії (391 856), Італії (144 838), Іспанії (127 750), Франції (92 156), Болгарії (87 510), Румунії (84 393), Словаччині (81 370), Австрії (74 492).

На прикладі Польщі: 71% українців у цій країні утримують себе за власні кошти, свідчить дослідження ARC Rynek i Opinia. Дослідження Європейської Бізнес Асоціації говорить, що 96% українських компаній мають працівників, які переїхали за кордон. За даними більшості компаній, їхні працівники в ЄС продовжують працювати на свою компанію дистанційно й отримують зарплатню. 

Раніше Forbes писав, що у квітні українці, що виїхали за кордон через війну з Росією, витратили там близько $2 млрд, розраховуючись або знімаючи готівку з карток українських банків. Про це, з посиланням на дані Нацбанку, розповів представник України у Світовому банку Роман Качур. «Виходить, наші біженці – не зовсім біженці, а доволі заможні туристи, які активно підтримують європейську індустрію гостинності», – каже Качур. 

Пресслужба НБУ підтвердила ці цифри. 80% коштів із витрачених у квітні $2 млрд – це оплата товарів у pos-терміналах торговельної мережі й отримання готівки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні