Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС погодила перемовини щодо продовження «транспортного безвізу» з Україною

Мінінфраструктури України та Єврокомісія зможуть офіційно почати перемовини щодо продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС – так званий транспортний безвіз. Відповідний мандат на перемовини затвердила Рада ЄС на засіданні 29 квітня, повідомила пресслужба міністерства.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Єврокомісія пропонує продовжити «транспортний безвіз» щонайменше на 12 місяців із можливістю пролонгувати згодом ще на пів року. Тобто Україна зможе виконувати бездозвільні двосторонні перевезення мінімум до червня 2025 року включно.
  • «Важливо, щоб усі зміни до пролонгованої угоди були чіткими, прозорими та не обмежували українських перевізників у праві вільно перевозити товари до України та з України», – наголосив віцепрем’єр – міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Контекст

Угоду про «транспортний безвіз» було підписано 29 червня 2022 року. Вона дала змогу уникнути гальмування експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску. У березні 2023 року дію угоди про лібералізацію вантажних автоперевезень між Україною та ЄС було продовжено до 30 червня 2024 року.

У березні Єврокомісія запропонувала внести зміни до угод про «транспортний безвіз» з Україною та Молдовою для продовження їх дії. Ці зміни, зокрема, передбачають, що деякі країни ЄС зможуть зупиняти дію угод.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні