Категорія
Новини
Дата

Україна втратила від вторгнення Росії мінімум 35% ВВП. Загальні збитки від війни склали $1 трлн – Шмигаль

За місяць повномасштабної війни скорочення української економіки оцінюється у 35% і вище, а загальні збитки з урахуванням майбутніх періодів сягають $1 трлн. Про це повідомив премʼєрміністр Денис Шмигаль в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд оцінює втрати ВВП України від війни у 35% «і трохи вище». Бойові дії зараз ведуться у 10 областях, де розташовані підприємства, які становили близько 50% ВВП країни, зазначив Шмигаль.
  • Подальший розвиток української економіки залежатиме від того, як швидко бізнес відновить роботу і що буде з експортними галузями, де триває переорієнтація з морських поставок на залізничні через Східну Європу.
  • Втрати України від війни з урахуванням уже завданих інфраструктурі та економіці руйнувань, а також втрат у наступні роки перевищать $1 трлн, вважає прем’єр.
  • Він пояснив, що ця сума складається з трьох частин:
  1. Прямі інфраструктурні збитки, тобто зруйновані мости, дороги, житло, будівлі. Зараз ця оцінка становить близько $120 млрд, а з урахуванням військової інфраструктури та інших цивільних витрат – понад $270 млрд;
  2. Підрахунок втрат української економіки, тобто падіння ВВП у розрахунку на місяці, коли тривають бойові дії, це недоотриманий прибуток і невкладені інвестиції, які оцінюються у $290 млрд;
  3. Втрати, отримані внаслідок зменшення ВВП у перспективі відносно довоєнних планів, оскільки підприємства, які мають приносити дохід державі, зруйновані.

Контекст

Падіння ВВП України через розвʼязану Росією війну може сягнути третини від довоєнного, заявила 22 березня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

МВФ на 7 березня оцінював падіння ВВП України цього року в 10%, проте зазначав, що в разі затягування війни воно буде значно більшим. МВФ зазначав, що порівняльні дані про скорочення реального ВВП під час війни (як це було в Іраку, Лівані, Сирії, Ємені) свідчать, що щорічне скорочення виробництва може зрештою бути набагато вищим – у діапазоні 25–35%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні