Категорія
Новини
Дата

Дзеркальні заходи. Україна оголосила потенційними цілями всі судна на шляху до російських і окупованих українських портів

Міністерство оборони України попередило про те, що з 00:00 пятниці, 21 липня, всі судна, що прямують до морських портів РФ та українських морських портів на тимчасово окупованій території, можуть розглядатися, як такі, що перевозять вантажі військового призначення з усіма відповідними ризиками, сказано у заяві відомства.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Судноплавство у районах північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальської протоки України заборонене як небезпечне з 5:00 20 липня. Відповідну навігаційну інформацію для мореплавців уже оприлюднено.
  • У Міноборони зазначили, що, погрожуючи цивільним суднам, атакуючи цивільну інфраструктуру і навмисно створюючи військову загрозу на торговельних маршрутах, РФ перетворила Чорне море на зону небезпеки. Але у першу чергу для російських суден та суден, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів на тимчасово окупованій території. 
  • «Відповідальність за всі ризики повністю лягає на російське керівництво. Доля крейсера «Москва» доводить, що сили оборони України мають необхідні засоби для відсічі російської агресії на морі», – повідомили у відомстві.

Контекст

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди». У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій ідеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» після того, як Росія вирішила вийти з угоди. «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина пропускатиме, то всі готові продовжувати постачання зерна», – сказав він.

19 липня Зеленський повідомив, що Ураїна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями. За його словами, деякі компанії – орендатори кораблів або агротрейдери заявляють про готовність іти цим коридором.

Міністерство оборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії із «зернової угоди» з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні