Категорія
Новини
Дата

Україна закликатиме до прискорення поставок засобів ППО на зустрічі у форматі «Рамштайн» 21 квітня – FT

Україна проситиме про термінові поставки зенітно-ракетних комплексів на зустрічі зі своїми західними союзниками цього тижня, побоюючись, що гостра нестача засобів ППО може дозволити Росії розпочати масовані бомбардування, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами трьох офіційних осіб, Київ наполягатиме на тому, щоб союзники поповнили запаси, на обговоренні в координаційній групі «Рамштайн» у пʼятницю, 21 квітня.
  • Західні столиці побоюються, що без належної протиповітряної оборони запланований контрнаступ України може зазнати невдачі.
  • Нещодавні поставки винищувачів МІГ радянської розробки в Україну частково призначені для помʼякшення загрози з боку Росії. Але Київ потребує більшої кількості ракет, здатних збивати винищувачі, застосувавши велику кількість ракет для протидії безпілотникам і ракетам Москви.
  • «Тема протиповітряної оборони малої дальності все частіше порушується українцями, – сказав один європейський чиновник. – Якщо вони використають їх усі, це відкриє простір для військово-повітряних сил».
  • Західна розвідка попередила, що Росія накопичує винищувачі та ударні вертольоти поблизу лінії фронту в Україні. Це викликало негайне зростання коштів протиповітряної оборони, зокрема за рахунок пакету підтримки США на $2 млрд, про який було оголошено наприкінці лютого.
  • Але офіційні особи заявили, що постійна необхідність захищатися від атак російських ракет і безпілотників систематично виснажувала українські запаси – цієї весни в інтернеті просочилося попередження, підкріплене документами розвідки США, в яких передбачалося, що у Києва можуть закінчитися боєприпаси для пʼяти критично важливих систем ППО.
  • Згідно з документами, з якими ознайомилася FT, наприкінці лютого США оцінили, що до 23 травня здатність України захищати свої війська на передовій буде «повністю знижена».
  • «Це підвищує ризик того, що як тільки почнеться український контрнаступ, Україна вже не зможе підтримувати контроль над власним небом», – сказав Річард Берронс, колишній голова британських збройних сил. За його словами, це зробило б ЗСУ «дуже вразливими» і, що не менш важливо, дозволило б російським ВПС «проникнути до будь-якої точки України, куди вони забажають».

Контекст

Представники міністерств оборони приблизно з 50 країн, які надають підтримку Україні, зустрінуться в пʼятницю на авіабазі США «Рамштайн», Німеччина, на регулярній зустрічі групи, створеної для координації військових постачань.

Попередні зустрічі були зосереджені на українських потребах у західних бойових танках, винищувачах і зовсім недавно – артилерійських боєприпасах, але офіційні особи заявили, що протиповітряна оборона є найбільш нагальною.

Військові експерти стверджують, що суттєве повітряне прикриття є найважливішим елементом будь-якого успішного наземного наступу. Наразі деякі західні офіційні особи зберігають оптимізм, посилаючись на відсутність у Росії переваги в повітрі і приплив західної зброї в Україну. Крім того, повільніші темпи російських ракетних атак на інфраструктуру допомогли зберегти запаси ППО України.

Очікуваний весняний контрнаступ України відкладено через погоду, повільне постачання техніки та брак боєприпасів, пише The Washington Post. Ще більше ускладнив заплановану контратаку витік десятків американських військових і розвідувальних документів. 

13 квітня Рада ЄС схвалила надання Україні €1 млрд на боєприпаси для ЗСУ. Гроші виділяють в межах Європейського фонду миру (EPF) для підтримки Збройних сил України. Про це повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Це рішення імплементує першу частину угоди Ради від 20 березня про прискорення поставок і спільних закупівель артилерійських боєприпасів для української армії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні