Категорія
Новини
Дата

Україна залучить грант на €200 млн від KfW. Кошти спрямують на допомогу переселенцям

Кабінет Міністрів вирішив залучити грант на бюджетну підтримку від Кредитної установи для відбудови (KfW) в обсязі €200 млн для покриття витрат на виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, повідомляє Міністерство фінансів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Уряд схвалив розпорядження, яким уповноважив міністра фінансів Сергія Марченка на підписання Грантової угоди між Україною та KfW, а також на підписання Окремої угоди до Грантової угоди в межах Програми підтримки стійкості ВПО в Україні.
  • Програма підтримки стійкості ВПО в Україні, яка фінансується KfW, спрямована на пом’якшення негативного впливу на умови життя ВПО війни Росії проти України. Зазначається, що метою програми є посилення спроможності Кабміну надавати належну підтримку ВПО, офіційна кількість яких значно зросла від початку війни.

Контекст

У травні Кабмін вирішив залучити пільговий кредит до €150 млн від державного банку уряду ФРН Кредитної установи для відбудови (KfW), гроші мали піти на відбудову критичної інфраструктури.

З квітня уряд запровадив програму компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб – за кожного працевлаштованого з-поміж ВПО держава виплачує підприємцю 6500 грн упродовж двох місяців.

Компенсація надається роботодавцю, який узяв на роботу ВПО із зарплатою, не меншою за мінімальну (6500 грн), перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, подав податкову звітність за IV квартал 2021 року або весь 2021 рік та не є неприбутковою організацією. 

У вересні міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що держава компенсувала 122 млн грн підприємцям, які взяли на роботу внутрішньо переміщених осіб. Загалом було працевлаштовано 11 000 осіб.

Міжнародна організація міграції (МОМ) інформувала про те, що в Україні 60% внутрішньо переміщених осіб, які мали роботу до свого переміщення, втратили її, 9% не мали жодного доходу від початку війни, а 35% повідомили, що місячний дохід їхньої родини не перевищує 5000 грн, що на 1500 грн менше за мінімальну зарплату в Україні

У МОМ зазначають, що майже половина внутрішньо переміщених осіб працездатного віку зараз не отримує доходу. Лише одна третина опитаних вказала заробітну плату як основне джерело доходу після переміщення, а 24% покладаються на державну підтримку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні