Категорія
Новини
Дата

Майже 100 000 українців їздили за кордон як туристи влітку 2023-го. Один з найбільших туроператорів України показав статистику

Туреччина, Єгипет і Чорногорія були найпопулярнішими напрямками для українських туристів цього літа. Найпопулярніший напрямок усередині країни – Буковель, йдеться у пресрелізі Join UP! про туристичні підсумки літа 2023 року.

Ключові факти

  • У період з 1 червня по 31 серпня 2023 року послугами туроператора скористалися 100 743 українських туристів. З них 98 498 обрали закордонні курорти, а близько 2000 подорожували всередині країни.
  • Попри зростання цін, показники в понад два рази перевищують результати минулого року, що свідчить про поступове відновлення туристичної галузі, зазначають у Join UP!
  • Найпопулярніші країни серед українців – Туреччина (39 126 туристів проти 21 781 у 2022 році), Єгипет (20 214 туристи проти 2919), Чорногорія (16 631 проти 3554). Ці три країни охоплюють понад 77% усіх туристів, що поїхали у відпустку за межі України протягом літа 2023 року. 
  • Середній чек закордонних подорожей переважно збільшився. Відпустка у Туреччині подорожчала на 34,7%, у Єгипті – на 16,9%, у Чорногорії – на 25%, а у Греції – на 51,7%. Єдине виключення у п’ятірці лідерів – Болгарія, де середній чек зменшився на 6%.
  • Влітку 2023 року літаком подорожували 80 652 туристи (26 984 туристи минулого року). Найпопулярнішим аеропортом вильоту для мандрівників з України залишається Кишинів (Молдова).
  • За літній туристичний сезон повернулися доковідні терміни раннього бронювання, зазначають у туроператора. Тепер українці бронюють готелі за 22 дні. У часи пандемії цей показник був на рівні 15 днів. 
  • Другий рік поспіль літній відпочинок в Україні потрапляє до «десятки» напрямків у структурі продажів туроператора Join UP! та посідає там восьму сходинку. Серед найбільш популярних напрямків усередині країни лідером є Буковель. Далі йдуть Трускавець, курорти Закарпаття, Львів, навколишні місця відпочинку і Яремче.
  • Середній чек на подорожі в Україні щороку збільшується. На це впливає не лише збільшення попиту, але й інші чинники: підвищення вартості комунального обслуговування, харчових продуктів тощо.
  • «Відпочинок в Україні частіше вибирають сім’ї з дітьми, які їдуть переважно на 5–7 днів у західні області України. Серед популярних запитів: наявність басейну та можливість взяти з собою домашніх улюбленців», – зазначив регіональний директор Join UP! Антон Савченко. 
Майже 100 000 українців їздили за кордон як туристи влітку 2023-го. Один з найбільших туроператорів України показав статистику /Фото 1

Середній чек на подорожі в Україні

Контекст

Велика війна стала ударом для багатьох секторів економіки, але туристичний сектор постраждав чи не найбільше. Закритий авіапростір, обмеження на виїзд за кордон для чоловіків, на яких поширюється мобілізація, вимушений переїзд частини населення, інфляція та падіння вартості гривні – всі ці негативні чинники значно вплинули на можливість людей подорожувати.

Протягом воєнного 2022 року туроператор Join UP! з’явився в Естонії, Латвії, Литві, Казахстані, Польщі та Румунії. У грудні 2022-го (коли продажі в Польщі та Румунії ще не були відкриті) на зовнішніх ринках було заброньовано 60% від усіх турів, у той час, як в Україні – 40%.

Особливість національного ринку туризму у 2022 році – стрімке зростання попиту на подорожі Україною. В жовтні був встановлений рекорд: туристи забронювали вдвічі більше турів країною, аніж роком раніше. Серед передумов цього тренду як обмежувальні фактори щодо виїзду чоловіків, так і усвідомлене зростання запиту на дослідження історії та культури своєї країни.

З початку великої війни понад 45% опитаних українців подорожували країною з туристичною метою, повідомила раніше Державна агенція розвитку туризму з посиланням на власне опитування. У відомстві наголосили, що зараз галузь здебільшого тримається на внутрішньому туризмі. За останні півтора року 26% опитаних мандрували регіонами країни один-два рази, 12% – три-п’ять разів. Понад пʼять разів подорожували Україною 7% респондентів, зазначили в ДАРТ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні