Категорія
Новини
Дата

Український бізнес закликав ООН і Туреччину продовжити «зернову угоду» на рік і забезпечити вільне судноплавство у Чорному морі

2 хв читання

Українська бізнес-спільнота закликала Організацію Об’єднаних Націй і Туреччину сприяти стабільній роботі «зернової угоди», її продовженню і розширенню, а також забезпечити вільне торговельне судноплавство в Чорноморському регіоні, йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

Ключові факти

  • Зокрема, ЄБА, Американська торгова палата в Україні та асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» висловили занепокоєння затримками роботи «зернових коридорів», які спостерігаються в останні місяці. Вони зазначили, що російські інспектори Спільного координаційного центру (СКЦ) систематично затримують перевірку суден, які прямують Босфором до/з українських портів.
  • «Міжнародні ланцюги постачання продовольства та глобальна продовольча безпека, включаючи світові ціни на продовольство та рівень голоду, знову опинилися під значною загрозою через штучне скорочення обсягів експорту українських зернових та олійних культур російською стороною», – сказано у повідомленні.
  • Представники українського бізнесу зазначають, що якби «зернова угода» працювала злагоджено та на повну потужність, загальний обсяг експорту зерна міг би бути на 30–40% більшим. 
  • Тож бізнес-спільнота закликає ООН і Туреччину вжити заходів для забезпечення стабільної та своєчасної роботи інспекторів при СКЦ для прискорення руху суден з українським зерном та ліквідації черг.
  • Також бізнес просить забезпечити вільне торговельне судноплавство в Чорному морі для всіх сторін або запровадити перевірку всіх російських суден.
  • Підприємці виступили за продовження «зернової угоди» щонайменше на рік та включення до неї Миколаївського морського порту, а також інших портів та терміналів, що розташовані в Бузько-Дніпровському каналі, спеціалізованого морського порту Ольвія.

Контекст

Черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це позначається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Раніше в Мінінфраструктури заявляли, що через дії Росії з жовтня минулого року українські порти змушені працювати на половину потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, знизився обсяг експорту на 3 млн т щомісяця.

31 січня координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун заявила, що чорноморську зернову ініціативу не заблоковано, над її продовженням триває робота, пише «Інтерфакс-Україна». За її словами, ООН не дозволить припинення угоди.

Представники Росії при спільному координаційному центрі в Стамбулі кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, які прямують з українських портів чи до них, ідеться в спільній заяві міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та віцепремʼєр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова. Тож за останні три місяці світ недоотримав 10 млн т українського продовольства.

Україна планує звернутися до Туреччини та Організації Обʼєднаних Націй із проханням розпочати переговори про продовження «зернової угоди», домагаючись продовження мінімум на один рік, до якої також входитиме порт Миколаєва, повідомив в інтервʼю агентству Reuters заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні