Категорія
Новини
Дата

В ООН обіцяють не допустити припинення «зернової угоди»

Чорноморська зернова ініціатива не заблокована, над її продовженням триває робота, заявила координатор системи ООН в Україні Деніз Браун, пише «Інтерфакс-Україна». За її словами, ООН не дозволить припинення угоди.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Чорноморська зернова ініціатива не заблокована. І це надзвичайно важливо», – сказала вона на зустрічі з журналістами у Києві.
  •  За словами Браун, є складнощі, але над ними триває робота.
  • «Чорноморська ініціатива може робити більше. Ми не можемо дозволити їй закінчитися… Повірте, ми не дозволимо припинення. Ми не можемо собі цього дозволити, і Україна не може», – наголосила вона.
  • Координатор нагадала, що ініціатива має бути продовжена у березні. «Перед минулим продовженням ініціативи у листопаді ми витратили дуже багато часу у вересні, жовтні, опрацьовуючи багато моментів», – сказала вона.
  • Також Браун наголосила на важливості нейтралітету для продовження діалогу з РФ.

Контекст

Черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це відображається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Раніше в Мінінфраструктури заявляли, що через дії Росії з жовтня минулого року українські порти змушені працювати на половину своєї потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, знизився обсяг експорту на 3 млн т щомісяця.

Упродовж січня кількість виходів суден із українських портів трималася на рівні 2,7, тобто в середньому це було по 2–3 кораблі на день. Це – один із найнижчих показників за всі місяці існування «зернової ініціативи», заявляли в Мінагрополітики.

За тиждень 18 суден експортували 664 000 т продовольства з портів Великої Одеси. Це на третину менше обсягів експорту за позаминулий тиждень, йдеться у вчорашньому повідомленні Мінінфраструктури. У черзі в Босфорі стоять 117 суден через дії російських інспекторів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні