Категорія
Новини
Дата

В ООН обіцяють не допустити припинення «зернової угоди»

1 хв читання

Чорноморська зернова ініціатива не заблокована, над її продовженням триває робота, заявила координатор системи ООН в Україні Деніз Браун, пише «Інтерфакс-Україна». За її словами, ООН не дозволить припинення угоди.

Ключові факти

  • «Чорноморська зернова ініціатива не заблокована. І це надзвичайно важливо», – сказала вона на зустрічі з журналістами у Києві.
  •  За словами Браун, є складнощі, але над ними триває робота.
  • «Чорноморська ініціатива може робити більше. Ми не можемо дозволити їй закінчитися… Повірте, ми не дозволимо припинення. Ми не можемо собі цього дозволити, і Україна не може», – наголосила вона.
  • Координатор нагадала, що ініціатива має бути продовжена у березні. «Перед минулим продовженням ініціативи у листопаді ми витратили дуже багато часу у вересні, жовтні, опрацьовуючи багато моментів», – сказала вона.
  • Також Браун наголосила на важливості нейтралітету для продовження діалогу з РФ.

Контекст

Черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це відображається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Раніше в Мінінфраструктури заявляли, що через дії Росії з жовтня минулого року українські порти змушені працювати на половину своєї потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, знизився обсяг експорту на 3 млн т щомісяця.

Упродовж січня кількість виходів суден із українських портів трималася на рівні 2,7, тобто в середньому це було по 2–3 кораблі на день. Це – один із найнижчих показників за всі місяці існування «зернової ініціативи», заявляли в Мінагрополітики.

За тиждень 18 суден експортували 664 000 т продовольства з портів Великої Одеси. Це на третину менше обсягів експорту за позаминулий тиждень, йдеться у вчорашньому повідомленні Мінінфраструктури. У черзі в Босфорі стоять 117 суден через дії російських інспекторів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні