Категорія
Новини
Дата

Український фонд стартапів перезапускає грантову програму для «цивільних» проєктів на $25 000-50 000. Два роки вона була заморожена

Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) протягом наступних двох років вкладе $2,5 млн у підтримку молодих українських технологічних компаній у партнерстві з Українським фондом стартапів (УФС). Про це Forbes повідомила пресслужба УФС.

Ключові факти

  • Загальний бюджет програми – $2,5 млн, кошти спрямують на підтримку перспективних українських компаній на стадіях pre-seed та seed.
  • Український фонд стартапів відповідатиме за реалізацію програми, WNISEF – виступатиме фінансовим партнером.
  • Гранти розраховані на два роки, термін реалізації програми – до 31 грудня 2025 року.
  • За цей час планується профінансувати 74 стартапи. Зокрема, 48 проєктів на стадії pre-seed матимуть змогу отримати гранти до $25 000, ще 26 компаній на стадії seed – до $50 000.

Контекст

Грантова програма від УФС та WNISEF орієнтована на широкий спектр технологічних індустрій. «У період стрімкого технологічного прогресу компанії, які працюють у сферах AR/VR, blockchain, медицині, енергетиці, фінтеху, галузі штучного інтелекту, електронного уряду, legaltech та біотехнологій, відіграють важливу роль в стимулюванні економічного зростання та посилення міжнародного іміджу України», – каже директор УФС Павло Карташов.

Програма розрахована на «цивільні» стартапи, до неї не потрапляють виробники продукції військового призначення, а також проєкти, профінансовані defence-кластером BRAVE1 та ініціативою «Seeds of Bravery» від Європейської інноваційної ради.

Для учасників існує низка інших обмежень. Отримати грант зможуть стартапи з річним доходом не більш ніж $0,5 млн. Загальна сума отриманих раніше інвестицій, грантів, державної допомоги також не має перевищувати $0,5 млн. Учасники відбору не мають фізично перебувати або вести бізнес на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України.

Український фонд стартапів запущений у 2019 році, наразі він підпорядковується Міністерству цифрової трансформації України і все ще є одним із найактивніших ангельських інвесторів. До липня 2023-го УФС видав $8,2 млн грантів 352 командам, левову частку з них – у рамках грантової програми на $25 000-50 000 грн, що фінансувалася з держбюджету. Однак після 24 лютого фонд перейшов на «військові рейки» і де-факто заморозив фінансову підтримку «цивільних розробок». З літа 2023 року активною була лише програма грантів до $35 000 на defence-проєкти, відновлення й проєкти подвійного призначення.

WNISEF – регіональний фонд прямих інвестицій на $285 млн для України та Молдови, що фінансується урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Із 2017-го WNISEF має в Україні власний «венчурний підрозділ» – фонд u.ventures, що вкладає чеки до $1 млн у технологічні стартапи на ранніх стадіях (від pre-seed до раунду А). На кінець листопада 2023 року u.ventures інвестував понад $7,5 млн у 23 українські та молдовські стартапи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні