Ocean Plaza відкриється у жовтні. Український власник ТРЦ перераховуватиме державі дві третини від загального прибутку /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ocean Plaza відкриється у жовтні. Український власник ТРЦ перераховуватиме державі дві третини від загального прибутку

Getty Images

Девелоперська компанія UDP, яка є власником 33% акцій ТРЦ Ocean Plaza, прийняла рішення перераховувати весь прибуток іноземного акціонера в держбюджет після відновлення роботи ТРЦ, йдеться у пресрелізі UDP. Ocean Plaza планує відновити роботу в жовтні, повідомила керуюча компанія «Київ Молл Менеджмент».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

- Дві третини акцій ТРЦ Ocean Plaza (67%), які належать іноземним власникам – арештовані та передані в управління АРМА для подальшого продажу на аукціоні.

- Все майно підприємства (20 об‘єктів) арештовано прокуратурою. Рішення суду, яким українському власнику (компанії UDP) було повернуто право управління власним пакетом акцій, лише розблоковує право користування об‘єктом, яке дозволить ТРЦ відновити роботу.

- Керівництво компанії UDP прийняло рішення перераховувати весь прибуток іноземного акціонера в державний бюджет після відновлення роботи ТРЦ. Тобто, дві третини від загального прибутку ТРЦ буде отримувати безпосередньо держава Україна.

- В UDP наголосили, що відновлення роботи ТРЦ Ocean Plaza чекають більш ніж 3000 підприємців та найманих співробітників, які втратили роботу після його закриття. Йдеться лише про людей, що прямо задіяні у діяльності ТРЦ. Якщо ж брати до уваги працюючих з ТРЦ та орендарями виробників, постачальників та інших контрагентів, то ця цифра збільшиться в декілька разів, зазначили в компанії.

- UDP заявила, що підтримує будь-яке рішення держави щодо 67% акцій ТРЦ, які контролювалися іноземними акціонерами. 

- В компанії наголосили, що всі кошти від оренди та використання ТРЦ Ocean Plaza знаходяться на рахунках в Україні, їхнє виведення за кордон неможливе. 

- ТРЦ Ocean Plaza готується відновити роботу в жовтні, повідомила керуюча компанія «Київ Молл Менеджмент».

Контекст

ТРЦ Ocean Plaza площею 125 000 кв. м стоїть зачиненим з кінця лютого. До повномасштабної війни з Росією він був майже повністю заповнений орендарями. За даними UDP, в ТРЦ працювало 5000 підприємців та найманих співробітників. За оцінкою Forbes, вартість Ocean Plaza – $180 млн. 

В Офісі президента ще в березні розглядали питання націоналізації Ocean Plaza, розповів Forbes на умовах анонімності юрист, який консультує ОП.

На початку серпня орендарям ТРЦ повідомили, що він відновить роботу з 11 серпня. Пізніше ТРЦ переніс відкриття на невизначений термін, назвавши причиною затримку поставок товару та неможливість своєчасно відкрити деякі магазини. 

Але причина не лише в затримках із поставками товару. Головна перепона для орендарів – ймовірні російські власники торговельного центру. Їх частка як мінімум 51%, розповідав в інтервʼю Forbes бізнесмен Василь Хмельницький, який володів або, як свідчать дані YouControl, досі володіє часткою в компанії. В UDP стверджують, що частка росіян – 67%. 

Російська «ТПС Нерухомість» купила Ocean Plaza в 2012 році в забудовника обʼєкта – компанії Василя Хмельницького та Андрія Іванова. Одна з власників російської компанії – Лілія Ротенберг, донька наближеного до Володимира Путіна російського олігарха Аркадія Ротенберга. В 2019 році дочка Ротенберга вийшла зі складу бенефіціарів компанії «Інвестиційний союз «Либідь», що володіє Ocean Plaza. 

«ТПС Нерухомість» ніколи і не втрачала контроль над Ocean Plaza», – каже експерт консалтингової компанії з нерухомості Colliers Ігор Заболоцький. Ще двоє топменеджерів на ринку нерухомості розповіли Forbes, що у ТРЦ є російські власники, але не уточнювали, чи це компанія Ротенбергів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні