Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено) /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено)

з особистого архіву

Служба безпеки України заявляє, що власник одного з найбільших алкогольних холдингів України Євген Черняк причетний до фінансування збройної агресії РФ. Йому сповіщено про підозру, йдеться у повідомленні СБУ. За даними слідства, попри повномасштабне вторгнення його компанії продовжили вести бізнес із Росією.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідчі встановили, що протягом 2022 року лише у вигляді сплати податків і зборів підпорядковані Черняку підприємства перерахували до бюджету РФ близько 6 млрд у гривневому еквіваленті.
  • За даними СБУ, підприємства фігуранта, розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, закуповували в Росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію.
  • Згідно з повідомленням, під час обшуків в офісних приміщеннях холдингу в Україні виявлено документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора.
  • Слідчі СБУ повідомили про підозру Черняку та ще шістьом топменеджерам його компаній за ч. 2 ст. 28, ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).
  • Вирішується питання про накладення арешту на їхнє приватне і корпоративне майно для передачі в управління АРМА.
  • Доповнено. «Офіційно на мене ніхто не виходив, а дізнався про підозру з телеграм-каналів», – каже Forbes засновник холдингу Global Spirits Євген Черняк. Ніхто, у кого проводили обшуки, не є посадовою особою або бенефіціарним власником підприємств на території «чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу» і відповідно не міг впливати на їхню операційну діяльність, додає Черняк. 
  • Офіційно колектив компанії звернеться до Президента з проханням «захистити патріотичний бізнес», повідомляє Євген Черняк. «Також хочемо зробити судовий процес максимально відкритим з залученням журналістів», – зазначає він.
Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено) /Фото 1

Фото: СБУ

Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено) /Фото 2

Фото: СБУ

Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено) /Фото 3

Фото: СБУ

Українському бізнесмену Євгену Черняку повідомили про підозру у фінансуванні агресії РФ (оновлено) /Фото 4

Фото: СБУ

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У 2021 році відвантаження брендів Global Spirits у Росії зросли на 45% – до 7,1 млн дал рік до року, і динаміка стала найвищою серед пʼяти найбільших постачальників горілки в країні. За даними видання, «Хортиця» у 2021-му була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце займала «Мороша» з 4,4%, третє – «Біленька» з 4%.

Global Spirits раніше заявляв, що після лютого 2022 року холдинг відкликав ліцензію на виробництво алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. 

У травні 2022-го російські ЗМІ повідомили, що алкогольні заводи, що випускали горілку «Хортиця», «Мороша», «Первак» із портфеля холдингу Global Spirits, змінили власника в РФ.

Використання брендів холдингу на території Росії компанія вважає неправомірним і оскаржувала це в суді Кіпру.

У липні в Росії відкрили «кримінальну справу» проти Євгена Черняка. Його підозрюють у «спонсорстві тероризму за перерахування грошей на потреби ЗСУ». У грудні стало відомо, що російські активи, які раніше належали міжнародному алкогольному холдингу Global Spirits, можуть бути націоналізовані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні