Категорія
Новини
Дата

Українці добровільно задекларували 8,8 млрд грн. Мінфін відзвітував про результати податкової амністії

Станом на 1 березня 2023 року з початку кампанії одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб задекларовано 8,8 млрд грн. Сума задекларованого до сплати збору становила 547,5 млн грн, повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Станом на 1 березня з початку дії податкової амністії до держбюджету надійшло 325,9 млн грн одноразового збору, з яких 235 млн грн – в умовах воєнного стану. 
  • Подано 845 декларацій. При цьому за останні два тижні задекларовано 2,6 млрд грн, що становить майже 30% від суми всіх задекларованих активів, повідомив у Telegram голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.
  • Як зазначили в пресслужбі Мінфіну, всі кошти, що надійшли в цей період, дозволили частково профінансувати обороноздатність країни та пріоритетні соціальні видатки.

Контекст

Так звана податкова амністія запроваджувалася законом №1539. Він передбачав стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та їх залучення в економіку України. З 1 вересня 2021 року розпочалася кампанія з добровільного декларування. Вона мала б тривати один рік, але з урахуванням воєнного стану її було продовжено ще на пів року – до 1 березня 2023 року.

Амністія здатна вивести з тіні активи на суму близько $20 млрд, прогнозував раніше Гетманцев. Натомість у МВФ скептично ставилися до цієї ідеї. У довгостроковій перспективі це призводить до скорочення податкових зборів, заявляв голова представництва Фонду в Україні Йоста Люнгман. «Податкові амністії часто шкодять стягненню податків у довгостроковій перспективі, оскільки вони демотивують громадян платити податки, створюючи надію на ще одну амністію в майбутньому», – наголошував він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні