Категорія
Новини
Дата

Українці добровільно задекларували 8,8 млрд грн. Мінфін відзвітував про результати податкової амністії

1 хв читання

Станом на 1 березня 2023 року з початку кампанії одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб задекларовано 8,8 млрд грн. Сума задекларованого до сплати збору становила 547,5 млн грн, повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Ключові факти

  • Станом на 1 березня з початку дії податкової амністії до держбюджету надійшло 325,9 млн грн одноразового збору, з яких 235 млн грн – в умовах воєнного стану. 
  • Подано 845 декларацій. При цьому за останні два тижні задекларовано 2,6 млрд грн, що становить майже 30% від суми всіх задекларованих активів, повідомив у Telegram голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.
  • Як зазначили в пресслужбі Мінфіну, всі кошти, що надійшли в цей період, дозволили частково профінансувати обороноздатність країни та пріоритетні соціальні видатки.

Контекст

Так звана податкова амністія запроваджувалася законом №1539. Він передбачав стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та їх залучення в економіку України. З 1 вересня 2021 року розпочалася кампанія з добровільного декларування. Вона мала б тривати один рік, але з урахуванням воєнного стану її було продовжено ще на пів року – до 1 березня 2023 року.

Амністія здатна вивести з тіні активи на суму близько $20 млрд, прогнозував раніше Гетманцев. Натомість у МВФ скептично ставилися до цієї ідеї. У довгостроковій перспективі це призводить до скорочення податкових зборів, заявляв голова представництва Фонду в Україні Йоста Люнгман. «Податкові амністії часто шкодять стягненню податків у довгостроковій перспективі, оскільки вони демотивують громадян платити податки, створюючи надію на ще одну амністію в майбутньому», – наголошував він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні