Категорія
Новини
Дата

Українці не вірять у ядерний удар Росії, з квітня впевненість зросла – опитування

Дві третини українців не вірять, що РФ може застосувати ядерну зброю проти України. Впевненість у цьому зросла, свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 8–9 жовтня. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Дві третини українців не вірять, що Росія може застосувати ядерну зброю проти України: 47% опитаних вважали, що РФ скоріше не буде використовувати ядерну зброю; 18% думали, що країна-агресор однозначно не піде на це.  
  • Ще більше респонденти не вірять у можливість ядерного удару по країнах учасниках НАТО (84%). 
  • У порівнянні з опитуванням у квітні цього року на 13% зросла впевненість у тому, що РФ не нанесе ядерного удару по Україні та західних державах – членах НАТО. 
Українці не вірять у ядерний удар Росії, з квітня впевненість зросла – опитування /Фото 1
Українці не вірять у ядерний удар Росії, з квітня впевненість зросла – опитування /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

23 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна нібито готується підірвати «брудну бомбу». Проте він не уточнював, де розробляють такий вибуховий пристрій. Шойгу не навів жодних доказів своїх припущень.

Крім того, напередодні він зателефонував щонайменше трьом міністрам оборони держав НАТО, розповідаючи про українську «брудну бомбу». 

Президент Володимир Зеленський вважає, що заяви Москви про нібито використання Україною «брудної бомби» свідчать про те, що РФ вже все підготувала. А тому світ має максимально жорстко на це відреагувати. «На тижні, що починається, це буде завданням номер один для нашої дипломатії – пояснювати, що відбувається. І я впевнений: світ буде з нами. Світ зрозуміє», – наголосив Зеленський.

Україна офіційно запросила МАГАТЕ надіслати місію в Україну, щоб спростувати заяви країни-агресора про розробку «брудної бомби». Про це повідомив у Twitter міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після розмови з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

США, Франція та Велика Британія вважають, що Росія може вигадати привід для застосування «брудної бомби» для подальшої ескалації.

Опитування проводилося 8–9 жовтня методом телефонного опитування серед українців віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні