Категорія
Новини
Дата

США, Франція та Велика Британія вважають, що Росія може вигадати привід для застосування «брудної бомби» для подальшої ескалації

Західні країни звинуватили Росію в змові з метою використання «брудної бомби» як приводу для ескалації війни в Україні, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що поки українські війська просуваються по окупованій Росією Херсонській області, міністр оборони Росії Сергій Шойгу в неділю зателефонував західним колегам і повідомив, що Москва підозрює Київ у плануванні застосування так званої брудної бомби.
  • У спільній заяві міністри закордонних справ Франції, Великої Британії та США заявили, що всі вони відкинули його звинувачення та підтвердили свою підтримку України.
  • «Наші країни чітко дали зрозуміти, що всі ми відкидаємо відверто помилкові твердження Росії про те, що Україна готується застосувати «брудну бомбу» на своїй власній території, – заявили вони. – Світ розгляне будь-яку спробу використати це звинувачення як привід для ескалації».
  • За даними агентства, Росія наказала цивільним особам залишити територію Херсонщини, яку вона контролює. Встановлена ​​Росією окупаційна влада в Херсоні оголосила в понеділок, що чоловіки, які залишаться, «матимуть змогу приєднатися до військового загону самооборони». 

Контекст

Окупаційна влада Херсонщини планує перемістити близько 50 000–60 000 осіб протягом подальших шести днів на тлі українського контрнаступу, пише Reuters із посиланням на заяву ставленика Кремля в області Володимира Сальдо. Сальдо повідомив, що ситуація «загострюється», тож приблизно 10 000 людей на день будуть переміщені протягом подальших шести днів, і «деякі регіони Росії готуються прийняти людей». За останні два дні Херсон уже залишили понад 5000 людей, додав Сальдо. Російська окупаційна влада теж покидає Херсон, пише Bloomberg.

За даними Reuters, російські сили на Херсонщині за останні кілька тижнів були відкинуті на 20–30 км і ризикують бути затиснутими до берега річки Дніпро.

У Центрі національного спротиву, який створили ССО України, повідомляють про можливі провокації росіян у Херсоні. Голова Офісу президента України Андрій Єрмак також зазначив, що «росіяни намагаються залякати херсонців фейковими розсилками про обстріли міста нашою армією, а також влаштовують пропагандистську показуху з евакуацією».

Окупанти ще у квітні замінували Каховську ГЕС і нині проводять роботи з мінування шлюзів та опор: вони передбачають швидке звільнення Україною правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території, кажуть у ГУР.

23 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна нібито готується підірвати «брудну бомбу». Проте він не уточнював, де розробляють такий вибуховий пристрій. Шойгу не навів жодних доказів своїх припущень.

Крім того, протягом неділі він зателефонував щонайменше трьом міністрам оборони держав НАТО, розповідаючи про українську «брудну бомбу». 

Президент Володимир Зеленський вважає, що заяви Москви про нібито використання Україною «брудної бомби» свідчать про те, що РФ вже все підготувала. А тому світ має максимально жорстко на це відреагувати. «На тижні, що починається, це буде завданням номер один для нашої дипломатії – пояснювати, що відбувається. І я впевнений: світ буде з нами. Світ зрозуміє», – наголосив Зеленський.

Україна офіційно запросила МАГАТЕ надіслати місію в Україну, щоб спростувати заяви країни-агресора про розробку «брудної бомби». Про це повідомив у Twitter міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після розмови з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні