Категорія
Новини
Дата

Українці відкривають компанії у Польщі. Йдеться про майже кожен десятий новий бізнес

З початку цього року українці зареєстрували у Польщі понад 10 000 компаній, а вересневі дані показують, що на них припадає понад 8% нової зареєстрованої комерційної діяльності, пише Business Insider Polska.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Видання пише, що цього року громадяни України відкрили в Польщі 10 207 компаній, в тому числі 9829 компаній — після 1 березня.
  • Кожна четверта з 10 000 компаній, заснованих українцями, займається будівництвом, в основному йдеться про виконання будівельно-оздоблювальних робіт.
  • Ще 16% — це ІТ-компанії. Вони вказали як основний напрямок «інформація та звʼязок». 7% — транспортні та логістичні компанії (таксі, вантажні перевезення, склади).
  • Чимало компаній працює в сфері ремонту автотехніки, де зарплати вищі середніх по країні і є нестача фахівців.

Контекст

Через війну понад 5 млн українців виїхали за кордон. 71% українських переселенців у Польщі утримують себе самостійно, у тому числі працюючи на українські компанії. Вже із серпня вони могли б отримати статус податкових резидентів у країні перебування і ризикували сплатити податки двічі. 

Щоб уникнути подвійного оподаткування, потрібні зміни до двосторонніх договорів з іншими країнами. Звичайна процедура переукладання таких договорів розтягнеться на 3–5 років. Тому українська влада звернулась до ОЕСР із проханням надати пропозиції про швидкий механізм.

У липні стало відомо, що українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в Польщі. Мова не про доходи з джерел у Польщі, йдеться в офіційному листі міністерства фінансів Польщі. Мінфін Польщі повідомив, що українці, які працюють віддалено, можуть не сплачувати податки в цій країні. 

В оновленому рейтингу «Друзів України» перші місця займають Польща, Естонія, Латвія, США, Литва. Серед важливих критеріїв в рейтингу – допомога Україні та біженцям (у млрд євро) та сума допомоги країни у відсотках до її ВВП. Найбільшу допомогу виділили США – €44,5 млрд, Німеччина – €7,6 млрд, Велика Британія – €6,6 млрд. Польща, яка надала Україні допомоги на €5,1 млрд, обігнала за цим показником Францію, Канаду, Італію та Іспанію. Щодо суми допомоги країни у відсотках до її ВВП, то найбільш щедрі – це: Естонія – 1,13% від ВВП, Латвія – 1,03% та Польща – 0,88%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні