Категорія
Новини
Дата

«Укрдонінвест» бізнесмена Кропачова купує за 220 млн грн Білгород-Дністровський порт

Компанія «Укрдонінвест» бізнесмена Віталія Кропачова з пропозицією 220 млн грн стала переможцем приватизаційного аукціону з продажу Білгород-Дністровського морського торговельного порту. Під час аукціону вартість лота зросла у 2,3 раза, повідомила пресслужба ДП «Prozorro.Продажі».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Аукціон з продажу порту «Білгород-Дністровський» відбувся у понеділок, 13 березня, на платформі Prozorro.Sales.
  • Під час аукціону вартість лота зросла у 2,3 раза (з 93,8 млн грн стартової ціни до 220 млн грн переможної).
  • Крім ТОВ «Укрдонінвест», у торгах брали участь ТОВ «Порт Аккерман» (відмовилося від боротьби за ціною, вище початкової), та ПрАТ «Мостобуд ЮА» (було готове заплатити 220 млн грн, але програло через нижчу початкову пропозицію – 94,725 млн грн проти 122,8 млн грн в «Укрдонінвесту»).
  • Переможець аукціону має 20 робочих днів на сплату вартості лота після дня завершення аукціону. Лише після надходження коштів до бюджету підписується договір купівлі-продажу.

Контекст

3 березня перший аукціон із продажу Білгород-Дністровського порту зі стартовою ціною 187,57 млн грн не відбувся.

Білгород-Дністровський морський порт розташований на західному березі Дністровського лиману. Він розміщується на 59 га основної території порту (має виходи до девʼяти причалів) та понад 5 га території портопункту Бугаз (один причал) в селищі Затока.

До складу порту також входять дев’ять суден, чотири тепловози, 18 портальних кранів та 56 транспортних засобів (частина надана в оренду).

Як зазначав Фонд держмайна, Білгород-Дністровський порт збитковий, проте з 2022 року підприємство «відіграє важливу роль у забезпеченні світової продовольчої безпеки як логістичний центр для портів на Дунаї». 

Голова ФДМ Рустем Умєров заявляв, що порт має великий потенціал для розвитку українського експорту та потребує інвестицій у розвиток.

Білгород-Дністровський порт із 1 квітня минулого року використовується як логістичний центр для портів на Дунаї. З травня того ж року підприємство розпочало відвантаження зернових, перевалку залізорудних котунів та перевантаження металопродукції. За шість місяців роботи після поновлення роботи перевалка вантажів у МТП зросла у 100 разів порівняно з 2021 роком. 

За даними ФДМ, у 2019–2021 роках чистий збиток Білгород-Дністровського МТП становив приблизно 23,5–28,5 млн грн, у січні-вересні 2022 року – 2,9 млн грн. Обсяг реалізації продукції (робіт, послуг) за період 2019-го – дев’ять місяців 2022 року становив 80,8 млн грн, зокрема на експорт – 9,2 млн грн.

Віталій Кропачов у 2014 році викупив кілька ГЗК на підконтрольній частині Донецької та Луганської областей, а у 2017 році придбав шахту «Краснолиманська».

У 2019 році Кропачов купив два телеканали – «Інфо24» і «Так TV». У 2021-му придбав компанію «Ера продакшн». У 2022 році бізнесмен став власником компанії «Корона Санрайс» (володіла цифровою ліцензією на трансляцію «4 каналу»). У 2023 році Кропачов запустив телеканал Ukraine World News.

У січні цього року «Укрдонінвест» брала участь в аукціоні з продажу порту «Усть-Дунайськ». Компанія готова була заплатити за нього понад 200 млн грн. Проте компанія програла ТОВ «Еліксир Україна», початкова пропозиція якого була вищою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні