Категорія
Новини
Дата

Укрексімбанк має проблеми з капіталом, тому може знадобитися підтримка держави – Рожкова

1 хв читання

Державний Укрексімбанк порушує нормативи адекватності капіталу, тому може потребувати докапіталізації від держави. Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю «Економічній правді»

Ключові факти

  • За словами Рожкової, під час діагностики Нацбанк виявив, що деякі банки дещо «прикрашають» ситуацію щодо свого стану, а в Укрексімбанку виявили вже порушення нормативів адекватності капіталу. 
  • Регулятор сподівається, що вийде обійтися без докапіталізації, але стежитиме за ситуацією. Якщо банк залишатиметься стійким і спроможним самостійно відновити капітал, держава не втручатиметься, в іншому випадку НБУ «ніяких послаблень робити не буде, аби це не загрожувало фінансовій стабільності», заявила Рожкова. 

Контекст

НБУ 26 квітня розпочав оцінювання стійкості банківської системи «для визначення реального стану банківського сектору». У 2023 році оцінку проходитимуть 20 банків. Загальний розмір чистих активів цих банків становить понад 90% активів банківської системи. 

Оцінка відбуватиметься в три етапи: 

  • перший включатиме оцінку якості активів і прийнятності забезпечення за кредитними операціями, а також перевірку оцінки вартості майна, отриманого банком у заставу, та розрахунок нормативів достатності капіталу; 
  • другий передбачає екстраполяцію результатів оцінки якості активів і прийнятності забезпечення на кредитні операції банку, що не потрапили у вибірку на першому етапі; 
  • третій – оцінку показників діяльності банку за базовим сценарієм і визначення необхідних рівнів нормативів достатності капіталу. Технічне завдання та модель оцінки прогнозних показників діяльності банку буде окремо оприлюднено на сайті НБУ. 
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні